Mænd og kvinder i folkeskolen tjener omtrent det samme

Den 8. marts er international kvindedag, og ifølge den internationale lærerorganisation EI, er der stadig store forskelle på, hvad mænd og kvinder tjener i uddannelsessektoren på verdensplan. Men i Danmark er forskellen minimal, viser en ny lønstatistik.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er stadig tre gange så mange mandlige skoleinspektører som kvindelige, og da da søgningen af mænd til lærerfaget er faldende, er der også forholdsmæssigt flere mænd i gruppen af lærere på den høje slutløn end blandt de yngre og lavere lønnede. Alligevel er forskellen på gennemsnitslønnen for de 74.000 folkeskoleansatte kun på ca. 750 kr. om måneden. Mændene tjener i gennemsnit 27.396 kr., kvinderne 26.548 kr.

"Vi har været meget omhyggelige med at sige til lærerkredsene, at de skal være opmærksomme på ikke at lægge løntillæg på funktioner, som typisk varetages af mænd - i hvert fald ikke uden samtidig at gøre det på typiske kvindeopgaver", siger formanden for Danmarks Lærerforenings faglige udvalg Jon Kowalczyk. "Hvis man vælger at give et tillæg for tilsynet med fysiklokalet, skal man gøre det samme med håndarbejde!"

Den internationale lærerorganisation peger på, at skolelederjobbet typisk lønnes efter skolens størrelse, og at administrativt arbejde lønnes højere end undervisning. Traditionelt ledes de fleste store skoler af mænd, mens kvinderne leder små skoler og har undervisning ved siden af lederjobbet med deraf følgende lavere løn. Men sådan ser virkeligheden ikke ud i Danmark ifølge Det Fælleskommunale Løndatakontors statistik fra november 2001. Gennemsnitslønnen for de ca. 400 kvindelige inspektører er 33.315 kr., de 1273 mænd tjener i snit 33.537 kr. om måneden - altså en beskeden forskel på godt 200 kr.

Generelt er billedet altså, at mændene tjener en anelse mere end kvinderne, men overraskende gælder det både for gruppen ledende skolepsykologer og for skolekonsulenter med ledelsesbeføjelser tjener kvinderne faktisk godt 1000 kr. mere end mændene som gennemsnit betragtet. Jon Kowalczyk gætter på, at der i sidstnævnte gruppe findes en del af de eftertragtede tale-hørepædagoger, som er relativt højt lønnede og stort set altid er kvinder.