Seksual- og sundhedsundervisning og familiekundskab

Mig og sex & dig 1

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kroppen

92 sider, 149 kroner

Mig og sex & dig 2

Kærligheden

130 sider, 179 kroner

Dygtig til sex

Til læreren om sexualundervisning

Af Janne Heigaard

24 sider, 79 kroner

Forlaget Modtryk

På skolebiblioteket er der altid mindst én hylde, hvorpå der er kronisk rod, omkring decimalgruppe 61.37, der suger stærkt interesserede og motiverede 'voyeurer' til. Det er dog langtfra alle, der låner bøgerne med hjem. Var det tilfældet, ville hylden være tom og reservationslisten på længde med hospitalernes ventelister.

På det seneste er kommet flere forespørgsler på et nyt, moderne og opdateret materiale til seksualundervisning, og en snak med konsulenten fra amtscentret bekræftede, at der var et behov her.

Og så - før vi har fået gjort noget alvorligt ved sagen - kommer et flot og spændende, helt moderne materiale fra en erfaren formidler på området.

Det er et materiale, som kan anvendes fra cirka 6. klasse, i det mindste supplerende, og op til og med 10. klasse. Fra og med 7. vil det tillige kunne benyttes som udgangspunkt og grundmateriale.

Der er ikke rigtig grund til at komme ind på indholdet, for i den udstrækning det er muligt på den afsatte plads, er stort set alt med fra pubertet, kønsmodning, bumser og - ja, pikkens størrelse og til alderdommens seksualitet. Den gode gamle med, at det ikke er størrelsen, det kommer an på, er her modereret til, at det 'har ikke særlig meget med pik- eller skedestørrelse at gøre'. Fulgt op med god snak om, hvordan en stakkels dreng kan klare den mentalt, hvis redskabet er lidt klejnt.

Og sådan er det hele vejen igennem: Fakta ledsaget af fornuftige, jordnære forklaringer og gode råd fra en kompetent og professionel voksen.

Som undertitlerne antyder, handler bind et om de mere faktuelle sider af sagen, mens bind to fokuserer på de blødere emner. Den ret omfangsrige tekst suppleres af bokse med supplerende forklaringer og udvidende og perspektiverende stof samt talrige udmærkede fotos, dels dokumenterende, dels som stemningsskabende, indimellem tankevækkende oaser.

Som det ses af ovenstående, staver forfatteren sexualundervisning, hvor det korrekte er med ks. Var det ikke en idé, at det geskæftige Dansk Sprognævn, som tilsyneladende har travlt med at gøre det vanskeligt at stave, harmonerede her? Der er ikke megen logik i, at det hedder sexologi, men seksualundervisning.

Nå, begge bøger afsluttes med identiske statistikafsnit, adresseliste og fælles stikordsregister, ligesom der i hver bog er en meget detaljeret indholdsfortegnelse, som øger anvendeligheden.

Lærervejledningen er tynd, simpelthen fordi bøgerne indeholder det relevante stof, så det i lærerens bog er koncentreret om didaktik, metodik og forslag og gode råd til undervisningen.

Et rigtig godt materiale, som kommer fint rundt i emnet, også de mere skjulte kroge, er nemt at gå til, ligetil og forståeligt. Det kan varmt anbefales til anskaffelse til undervisningen og til udlån på skolebiblioteket.

Hans Erik Berthelsen