Lærerne vil stadig forhandle med KTO

Lærerne vil forhandle sammen med tjenestemænd og overenskomstansatte, men mener, at Ny Løn skal udformes forskelligt fra branche til branche

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes overenskomst i 2005 bliver forhandlet sammen med de andre kommunalt ansatte i organisationen KTO.

I hvert fald hvis det er op til lærernes formand, Anders Bondo Christensen. Det slog han fast på KTO-konferencen Fremtidens Forhandlinger.

Ved overenskomstforhandlingerne i 2002 var der ellers mange, der satte spørgsmålstegn ved, om det var KTO, lærerne skulle forhandle sammen med.

»Den foreløbige konklusion på debatten er, at vi aktivt vil være med til at gøre fællesskabet til en styrke for os alle sammen«, sagde Anders Bondo Christensen.

Selv om han ønsker at forhandle samlet, ønsker han også, at der bliver mulighed for at skabe et lokalt lønsystem, der passer til lærernes arbejdsforhold.

»Centralt aftalt lønforbedring for alle medlemmer og lønmodeller, der passer til kulturen og strukturen på de forskellige områder, bør være hovedformålet for fællesskabet«, sagde han.

Sygeplejersker uden KTO

Sygeplejerskernes formand, Connie Kruckow, mente, at organisationerne selv vil være bedre end KTO til at sikre en reallønsfremgang.

»Det er ikke KTO, der skal sætte rammerne for de enkelte organisationers eller branchers forhandlinger og resultater«, sagde Connie Kruckow. Hun lagde op til, at organisationerne i stedet forhandler alene eller slår sig sammen i mindre brancheorganisationer.

Også formand i Akademikernes Centralorganisation, Svend M. Christensen, støttede en udvikling, hvor så lidt som muligt forhandles i fællesskab. I dag forhandler KTO først, her bliver der afsat penge til de enkelte organisationers forhandlinger. Svend M. Christensen foreslog at vende systemet på hovedet, så de enkelte faggrupper først forhandler. Derefter kan overenskomstforhandlingerne afsluttes på KTO-niveau.

»Der kunne vi stå sammen og sikre, at organisationer, som arbejdsgiverne ikke har behandlet ordentligt i første runde, kunne få en ordentlig behandling«, sagde han.

Lærere og pædagoger

Pædagogernes formand, Bente Sorgenfrey, mente ligesom Anders Bondo Christensen, at der skal være mulighed for at have forskellige lokale lønsystemer. Hun lagde op til, at pædagogerne kunne indgå et branchefællesskab med blandt andre lærerne.

»Vi er klar til at tage en diskussion med andre organisationer, som vi har arbejdspladser fælles med, om vi i fællesskab kan finde egnede modeller«, sagde hun.

mbjensen@dlf.org

Powered by Labrador CMS