SF: Nyansat personale skal stå for morgenmad

Nogle af de 290 millioner havregryn-kroner, som SF vil tilføre folkeskolen, skal bruges på at ansætte køkkenpersonale.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Nej, ikke flere opgaver!" - sådan lyder en af reaktionerne i lærerkredse på SF's forslag om, at eleverne skal have serveret havregryn, når de møder op i skolen om morgenen.

Men bare rolig - det er ikke meningen, at lærere skal stå for morgenmaden. Nogle af de 290 millioner kroner, som SF vil bruge på projektet, skal gå til ansættelse af nyt personale, der skal tage sig af denne nye serviceydelse i skolerne.

Det fremgår af udspillet, som SF har sendt til folkeskolen.dk:

"Helt konkret foreslår SF at kommunerne tilføres et havregrynstilskud på 290 millioner.  Det svarer til et tilskud på 522 kroner om året til morgenmad og frugtordning pr. elev", står der i udspillet. Og videre:

"Havregrynstilskuddet skal bruges på at etablere forskellige typer morgenmadsordninger på landets folkeskoler. Det kan for eksempel være en skål havegryn på skolen eller den lokale SFO inden skolestart, eller tilsvarende i det første frikvarter".

"Tilskuddet kan også bruges som en del af finansieringen til at dække ansættelse af personale, der kan facilitere morgenmadsordningerne".

"Derudover skal tilskuddet bruges til at finansiere frugtordninger, så alle elever kan få et stykke frugt i løbet af skoledagen".

Gratis skole-morgenmad til Lolland-Falster-børn

Fra tobak til havregryn

De 290 millioner kroner til havregryn skal komme fra afgiften på tobak.

"Havregrynstilskuddet finansieres ved at indexere med cigaretafgiften på 7,1% fra perioden 2015-2020 startende fra den 1.1.2017", står der i udspillet.

Ingen gang på jord

Forslaget er allerede skudt ned af de borgerlige partier. De øvrige partier er venligt afvisende, for eksempel Alternativet i en kommentar her på folkeskolen.dk.

"Alt det - og meget mere - ønsker jeg mig for den danske folkeskole. Og det er alt sammen vigtigt. Er det mere eller mindre vigtigt end gratis morgenmad i skolen? Jeg er ikke ekspert, men jeg ville ikke starte med morgenmaden, skulle jeg prioritere", skriver partiets undervisningsordfører Carolina Magdalene Maier således.

Hun ville for eksempel hellere bruge nye penge "På at give lærerne tid og rum til faglig sparring og udvikling, som giver dem den begejstring og energi, enhver lærer bør være båret af, og som uafvendeligt smitter af på eleverne", skriver hun.

Er mangel på morgenmadstilbud folkeskolens største problem?

Tilføjet 29.07-2016 klokken 08.34: SF's undervisningsordfører Jacob Mark giver svar på tiltale i dette blogindlæg:

Kære Alternativet. Har I accepteret Finansministeriets skolelogikker?

 Hvad mener du om SF's havregrynsforslag?