Blog

Tidsskrift om litteraturdidaktik og -pædagogik på vej

Den 8. september udkommer Nationalt Videncenter for Læsnings gratis tidsskrift for 20. gang. Temaet er denne gang litteraturdidaktik og –pædagogik. 15 skribenter bidrager og mellem deres artikler snor en billedfortælling af illustratoren Katrine Clante sig.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skønlitteratur kalder på oplevelse af sprog, udforskning af andre verden og - ikke mindst og når teksten er bedst - den totale opslugthed. Det kan de fleste nok skrive under på.

Nationalt Videncenter for Læsning

Nationalt Videncenter for Læsning samler, skaber og spreder viden om læsning, skrivning og sprog. Det sker gennem formidling samt forsknings- og udviklingsprojekter. Nationalt Videncenter for Læsning drives i samarbejde med landets 6 professionshøjskoler. Se www.videnomlaesning.dk

I skole og dagtilbud er skønlitteratur ikke udelukkende noget, der ”bare er” og skal opleves, den ”skal” også noget med sin læser. Men hvad? Det har centret spurgt 15 skribenter fra det pædagogiske og didaktiske felt om.

Deres svar kan læses i Nationalt Videncenter for Læsnings tidsskrift Viden om Literacy, der udkommer den 8. september.

15 bud på litteraturdidaktik og -pædagogik

Af de 15 skribenter sætter nogle børnelitteraturen under lup. Hvilke kriterier kan vi anvende til at vurdere den? Og hvordan skal vi forstå den børnelitterære app. der har meldt sig på banen?

Andre beskriver skolens litteraturdidaktik og introducerer metoder som undersøgelsesorienteret læsning, mens atter andre har set på eleverne og hvad der kendetegner deres læseproces. 

En giver et historisk rids af den rolle børnebogen har spillet i dagtilbud - mens en anden ser på skolen, hvor litteraturen har udviklet sig fra 1800 tallets moraliserende tekststykker til i dag, hvor den udgør et dannelseselement i danskfaget.

Et gratis tidsskrift

Nationalt Videncenter for Læsning udgiver tidsskriftet Viden om Literacy to gange årligt. Hver udgivelse sætter fokus på et særligt tema. Sidste gang var det "skrift".

Tidsskriftet kan downloade gratis fra centrets hjemmeside. 

http://www.videnomlaesning.dk/tidsskrift/