Dansk Sprognævn opfører sig som hippieforældre, mener forfatteren Susanne Staun

Ny bog om grammatik: "Præpositioner er nogle stoddere"

Krimiforfatteren Susanne Staun følger op på sidste års storsælgende grammatikbog "Fuck(,) en lækker røv!" med en ny bog om kommaer, semikolon og forholdsord, "Kort & Cool".

Publiceret Senest opdateret

Susanne Staun

Susanne Staun (født 1957) erforfatter, cand.phil. i engelsk sprog og litteratur fra KøbenhavnsUniversitet og master i journalistik fra Syracuse University, USA.Hun er primært kendt for sine krimier, men opnåede sidste år storsucces med grammatikbogen "Fuck(,) en lækker røv!" Se mere påsusannestaun.com.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Krimiforfatteren Susanne Staun udgiver nu en ny bog om sprog og grammatik, som du måske kan bruge i din danskklasse til at pifte undervisning op med. Bogen hedder "Kort & Cool", og kapitlet om forholdsord har eksempelvis overskriften "Præpositionspløre".

"Præpositionspløre" begynder sådan her:

"An, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen er præpostioner, der styrer akkusativ. Det lærte du måske i tysk i folkeskolen. Nej? Mener du det? Men du ved godt, hvad præpositioner er? Nej? Mener du også det? Hjælper det, hvis jeg kalder dem forholdsord?

Uanset hvad, er og bliver præpositioner nogle stoddere. Det er ikke altid nemt at finde den korrekte præposition. Utilfreds OVER? Utilfreds MED? Åh, min hjerne bløder. Og jeg er for doven til at bruge en ordbog. Løsning: Skide være med det; jeg gør bare som de andre og bruger en af de her handy blankokonstruktioner i stedet:

i forhold til

når det kommer til

omkring

Og så er alt vel godt. Sproget udvikler sig jo, og her har det fostret en let løsning på et stort problem. Nej: Det har tværtimod skabt et sprog, som er grimt, mumlende og upræcist. Følg med" - skriver altså Susanne Staun i om de plørede præpositionsstoddere i "Kort & Cool".

Staun bliver dårlig af slapt sprog

"Kort & Cool" følger op på "Fuck(,) en lækker røv!", som også er en grammatikbog fra krimiforfatterens hånd. Den udkom sidste år og er allerede trykt i andet oplag.

"Der er simpelthen programmer, jeg har svært ved at se, radioudsendelser, jeg må droppe, og faktisk også mennesker, jeg bliver træt af at tale med på grund af dårligt sprog", udtaler Susanne Staun i en pressemeddelelse. Og netop dét er grunden til, at hun nu kaster sig over grammatikbog-genren.

"Hvis bare der er én, der hører efter og strammer sit sprog op, har det været det hele værd," siger hun.

Fuck (,) en lækker røv

Dansk Sprognævn er hippier

"Dansk Sprognævn er ikke til meget hjælp. I stedet for at være som en gammeldags belærende forælder, der kan opdrage på os alle sammen, opfører nævnet sig som hippieforældre, der bare læner sig tilbage og siger: 'Jamen, hvis du ikke kan finde ud af at sige tak for mad, så bøvser du bare. Og hvis du ikke ved, at tog i flertal hedder tog, så siger du bare toge. Det må du selv om'", siger hun.

"Det er jo ikke raketvidenskab, det her. Du skal bare tænke dig lidt om. For hvis dit sprog er sjusket og slasket, fremstår du som en, hvis intelligens er under middel. Det lyder enormt højrøvet, men det er sandheden. 'Kort & Cool' er ment som en peptalk, men absolut en kærlig en af slagsen".

Ny bog om skoleelevers stavefejl

Selvhjælpsbog

I bogen beskriver Susanne Staun sit projekt således:

"'Kort & Cool' handler om at spare dig for de skuffelser og den næserynken, der følger i kølvandet på den lange, slatne tekst. Her handler det om din kommunikation på ord- og sætningsniveau: Hvordan du konstruerer korte, klare og præcise sætninger, umisforståelige, utvetydige, modige og nøgne udsagn, befriet for uønskede fedtdepoter".

Måske kan du hente noget i bogen til skole/hjem samarbejdet. Eller danskundervisningen.

Nyt kommasystem på vej