I 2018 præsenterede Michael Ziegler og Anders Bondo Christensen et overenskomstforlig på det offentlige arbejdsmarked. En del af forliget var at man udskød forhandlingerne om lærernes arbejdstid. I dag ser det ud til, at de også er blevet enige på det punkt.

Pressemøde kl. 16.30 om ny arbejdstidsaftale for de danske folkeskolelærere

Lærerforeningen og KL har netop indkaldt til fælles pressemøde i København kl. 16.30. Forventningen er, at parterne nu er nået til enighed om en arbejdstidsaftale, der kan sendes til urafstemning blandt lærerne.

Publiceret

DLF's mål for forhandlingerne

• Procedureregler, der sikrer et aftalebaseret forpligtendesamarbejde mellem KL og LC, kommune og kreds samt skoleledelse ogTR om konkrete handlinger med henblik på at nå de overordnedemålsætninger 

• Samarbejde om prioritering af arbejdstidsressourcen, dersikrer sammenhæng mellem tid og opgaver og mellem undervisning ogforberedelse, så lærerne har mulighed for at gennemføreundervisning af høj kvalitet

• Gennemsigtighed og tydelighed i planlægning ogprioritering af anvendelsen af lærernes arbejdstid og en sikringaf, at ledelsen inddrager den samlede lærergruppe i den overordnedeprioritering 

• Et ledelsesrum, der sikrer, at ledelsen tager hånd om denenkelte lærers arbejdssituation, herunder gennem løbende opfølgningpå og eventuel omprioritering af opgaverne

• Beskyttelse af tiden til forberedelse

• Fleksibilitet i lærernes tilrettelæggelse af arbejdet

Besluttet af DLF's kongres 5. februar 2019

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden lockouten i 2013 har lærernes arbejdstid været reguleret af en arbejdstidslov, Lov 409. Men gennem flere overenskomster og lange forhandlinger har der været et ønske om at erstatte loven af en reel overenskomst, og det ser altså nu ud til at være lykkedes. En eventuel aftale skal dog til urafstemning blandt DLF's medlemmer og godkendelse i KL's bestyrelse, før den kan blive en realitet. 

KL's topforhandler Michael Ziegler, KL's formand Jacob Bundsgaard, DLF-formand Anders Bondo Christensen og formand for DLF's overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen har netop indkaldt til et fælles pressemøde i DGI-Byen i København om lærernes arbejdstid. 

KL og lærerne har forhandlet siden februar på baggrund af anbefalingerne fra den kommission, parterne nedsatte ved overenskomstforhandlingerne i 2018. Målet var, at forhandlingerne skulle være afsluttet i april, men der har været flere udskydelser af deadline både på grund af corona og vanskelige forhandlinger. Med indkaldelsen til pressemødet ser det nu ud til, at parterne har nået hinanden.

Bondo og Ziegler: Denne gang skal det lykkes

Det videre forløb

Kommer der en aftale, skal den til urafstemning blandt DLF's medlemmer i løbet af den kommende tid og til godkendelse i KL's bestyrelse. Godkendes aftalen, vil den højst sandsynligt først kunne træde i kraft til næste skoleår.

Hvis det ikke lykkes at få en aftale godkendt, bliver der hverken strejke eller lockout, fordi disse forhandlinger er ført uden for de almindelige overenskomstforhandlinger. Så bliver kampen om lærernes arbejdstid udskudt til overenskomstforhandlingerne i 2021, og først da er en konflikt en mulighed, hvis parterne heller ikke her bliver enige.  

Her er aftalen: Pligt til samarbejde og fokus på forberedelse