Anders Arnfred læste første gang om Teach First, da en ven delte et opslag på Facebook. Han vidste med det samme, at han ville søge. "Det har været vildt inspirerende at møde de her mennesker. Det er dejligt at arbejde sammen med nogle, der er vildt passionerede", siger han.

Ny Teach First-lærer: Jeg kommer som ham, der skal lære

Når Anders Arnfred starter som 'Teach First'-lærer i august, forventer han, at han kan lære en masse af sine nye kolleger. Med en fortid i statskundskab og pædagogik håber han, at han nu kommer til at arbejde endnu tættere på mennesker.

Publiceret

TEach first Danmark

Teach First Danmark uddanner meritlærere til de fag, somskolerne har svært ved at skaffe lærere til.

Uddannelsen tager to år, hvor kandidaterne arbejder fuld tid somlærere på en skole i hovedstadsområdet. Når arbejdsdagen er slut,tager de til undervisning på professionshøjskolen Metropol.

Det er et krav, at man mindst er færdig med sin bachelor vedunddannelsens start.

Det er ikke et krav, at man fortsætter som lærer efter endtuddannelse hos Teach First Danmark.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når eleverne på Tingbjerg skole i København starter i skole til august, skal de lære et nyt ansigt at kende. Det ansigt tilhører 30-årige Anders Arnfred, som er blevet optaget på Teach First Danmarks to-årige program, som blandt andet omfatter en meritlæreruddannelse efter hårde optagelsesprøver.

634 ansøgere har søgt om at blive optaget på uddannelsens anden årgang. Anders Arnfred nåede gennem nåleøjet og skal sammen med 39 andre nye Teach First-lærere starte som lærer på fuldtid på en skole i hovedstadsområdet med efterfølgende undervisning på professionshøjskolen Metropol på Frederiksberg, når arbejdsdagen er slut. Forberedelsen starter i juni og byder blandt andet på 14 dages learning camp for 80 børn, som er anbragt uden for hjemmet.

Det bliver altså ikke til meget fritid de næste to år, og Anders Arnfred forventer da også, at det bliver benhårdt.

"Når jeg snakker med nogle af de kandidater, der er i gang nu, kan man både se i øjnene på dem, at de synes, det er fantastisk, men også at de godt snart vil hjem og have en lur", siger han. 

Teach First i Danmark: Universitets-kandidater til skolen

Tættere på mennesker

For at blive optaget på Teach First-programmet skal man som minimum have afsluttet en bacheloruddannelse, og det var et krav Anders Arnfred snildt kunne klare. Han startede med at tage en bachelor og kandidat i statskundskab. Herefter tog han 20 ECTS-point på bacheloruddannelsen i psykologi og 20 ECTS-point på kandidatuddannelsen i pædagogik ved siden af sit arbejde. Anders Arnfred blev fanget af pædagogikken og besluttede sig for at læse en hel kandidat i pædagogik. Til sommer er han halvvejs, men tager orlov for at starte på Teach First-programmet.

 

Det var især ønsket om at arbejde tættere med mennesker, der gjorde, at Anders Arnfred startede på pædagogikkandidaten, og som i dag har ført ham til uddannelsen på Teach First.

"Lige nu sidder jeg som stedfortrædende sekretariatsleder i boligsocialt arbejde, men som lærer får jeg mulighed for at arbejde med mennesker i endnu højere grad, end jeg gør nu. Rigtig mange af mine venner er fremragende embedsmænd, men jeg tror ikke, det er der, jeg excellerer. Det gør jeg i højere grad, hvor jeg kan bruge mig selv. Det er der, jeg får stor arbejdsglæde. Det er enormt spændende at komme ned og arbejde med børn og unge i denne her alder, hvor tingene ikke er givet endnu. Og hvor man har en reel mulighed for at påvirke i en god retning", siger Anders Arnfred.

Teach First-lærer: Det bliver hårdt men spændende

Kommer for at lære

Anders Arnfred skal undervise i matematik og måske idræt. Han har allerede mødt sine nye kolleger på Tingbjerg skole, og de har taget godt imod ham. For Anders Arnfred er det vigtigt, at lærerne ikke ser ham som en akademiker, der kommer og tager de læreruddannedes job.

"Der findes da ikke noget værre end folk, der kommer og tror, de har fundet de vises sten og skal fortælle en, hvordan man skal gøre sit job, som man selv føler, man er god til og brænder for. Jeg kommer jo, som ham der skal lære af dem. Det er der ingen tvivl om i mit hovede. Vi skal blive dygtige til et fag, som vores kommende kolleger allerede mestrer", siger Anders Arnfred, som håber, at hans akademikerbaggrund kan give anledning til gode snakke om faglighed.

Nu underviser akademikere i folkeskolen

Anders Arnfred har ikke nogen tidligere erfaring med undervisning, men han håber, at han kan bruge sin erfaring fra de mange år på skolebænken. Det forsøgte han i hvert fald at bruge, da han til optagelsesprøven blev testet i at undervise.

"Jeg har en del erfaring i at formidle i andre sammenhænge, så det trak jeg rigtig meget på. Nu læser jeg en kandidat i pædagogik, og det handler jo om læring og viden - så jeg kunne trække en del på, hvordan man tilegner sig viden og tilrettelæggelse", siger Anders Arnfred.

Teach First har stadig sin første afhopper til gode - alle 30 kandidater, der startede sidste år, er stadig i gang på de storkøbenhavnske folkeskoler sideløbende med uddannelsen.

Powered by Labrador CMS