Jens Raahauge

Blog

Shakespeare har fødselsdag, og det har han jo, og det er i dag

Han fylder 400 år i dag, men han har stadig bud efter os og til os - unge som gamle. Tillykke!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dagens aviser er fulde af Shakespeare-artikler. Og med rette; han kunne det særlige: at give os lyst til at forstå uden at give svar.

For at være profan: Han var målstyringens modpol - og derfor bærer han evigheden i sig.

Jeg har overværet mange forskellige møder mellem skoleelever og Shakespeare, men skarpest i erindringen står den åbning af Hamlet, som den færøske skuespiller Marita Dalsgaard førte københavnske skoleelever igennem for et par år siden. 

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Eleverne havde fået Oscar Ks shakespearetro gendigtning med Dorte Karrebæks fabelagtige illustrationer udleveret. Med den bog i hånden skulle de vælge en tekst, som de ville ud på gulvet for at opføre.

Jeg husker en lidt indadvendt dreng, som levede sig så stærkt ind i teksten, at han i en tid gemte sig, netop fordi han have glemt sig. Da han opdagede, hvor stort indtryk, han havde gjort på de andre, kom han frem i dagslyset igen.

Og jeg husker en lille tæt pige, som stillede op som Hamlet, der kæmper mod farens ånd. Hun fægtede og gestikulerede og råbte sine replikker så intenst, at hun, da scenen var til ende, lod hun sig falde ned på en pude med bemærkningen: "Mit hjerte banker. Det gør det ellers kun, når jeg løber!"

Tillykke til dramatikeren, der på flere hundrede års afstand kan få os til at mærke hjertet hamre og grunden til at gynge.

Se selv:

https://www.youtube.com/watch?v=QqFmdogEkeE 

https://www.youtube.com/watch?v=U9wO3DmXhb0

Powered by Labrador CMS