Forfatteren Hans Otto Jørgensen får pris for at nytænke det moderne gennembrud.

Georg Brandes-prisen går til Hans Otto Jørgensen for "Horden"

Hans Otto Jørgensen modtager årets Georg Brandes-pris for sin litteraturhistoriebog "Horden", der er et opgør med det litteratursyn, som netop Georg Brandes stod for. "Hans Otto Jørgensen aktualiserer glemte og marginaliserede forfattere på en vedkommende og original måde og igangsætter således på imponerende vis en ny omgang med det gennemtærskede moderne gennembrud", lyder priskomiteens begrundelse.

Publiceret

PRISBELØNNETBONDEDRENG

Bondefødte Hans Otto Jørgensen(f.1954) er før blevet prisbelønnet, blandt andet med: Albert DamsMindelegat, Radioens Romanpris, Marie Bregendahl Prisen, HenrikPontoppidans Mindelegat, Kritikerprisen og Otto Gelsted Prisen samtStatens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forfatteren, den tidligere rektor for Forfatterskolen, Hans Otto Jørgensen får Georg Brandes-prisen for sin litteraturhistoriebog "Horden - 13 digterportrætter 1872-1912".

Bogen er et opgør med de traditionelle fremstillinger af det moderne gennembrud i Danmark, som bygger på netop Georg Brandes litteraturforståelse.

De 13 forfatterskaber, som Hans Otto Jørgensen i henter frem af historiens glemsel, udgør en slags alternativ kanon, for eksempel Olivia Levison og Marie Bregenddahl. Andre bind om andre litterære perioder er på Jørgensens tegnebræt.

Eksrektor for Forfatterskolen lancerer alternativ kanon

Nytænkning af det moderne gennembrud

Georg Brandespris-udvalget, der i år udgøres af Lotte Kirkeby Hansen, Mikkel Bruun Zangenberg og Mads Rosendahl Thomsen, begrunder deres valg således:

"Georg Brandes-prisen 2015 går til Hans Otto Jørgensen for "Horden" og hans læsninger af en række kendte og mindre kendte danske forfattere fra Det moderne gennembrud. "Horden" er en fremragende og i ordets bedste forstand personlig og folkelig formidling af et felt og af en række værker".

"Hans Otto Jørgensen læser tæt, tænker historisk og aktualiserer glemte og marginaliserede forfattere på en vedkommende og original måde og igangsætter således på imponerende vis en ny omgang med det gennemtærskede moderne gennembrud".

Zen i Thisted

I sin takketale på Hovedbiblioteket i København fremhævede Hans Otto Jørgensen J.P. Jacobsen som et eksempel på en af romanens store sprogkunstnere.

"Romanen, hvis vi skal sige noget fornuftigt om den, er kitsch, Jacobsen og den elegance, hvormed han former sit stof sætning for sætning. Som nu med mågestellet, koppernes klir bag lysthusets grønne bladhang, idet han med et øjebliks tøven, taktfuldt etc., griber sig selv i den kompliment, der nok lige var den tand for vovet", sagde Hans Otto Jørgensen og fortsatte:

"Det er ikke vankelmod, det er konduite, det er det jakobsenske talent, zen i Thisted".

"Han snor diskret sit snoede cykelstyroverskæg og hun anbringer sig, med en allerede anløben stilighed, en i øvrigt anløben uskyld, med enden og den ene flade hånd, med kolorerede negle, på bordet".

"Og således i et ubeslutsom øjeblik, således forvoven, i den med yndest udlevede adspredthed, bliver han ét med hendes latter, ét med denne skønhed. Ét med forførelsen".

"Således modelleret bliver romanen til. Besjælet af brisen, løvets portal, al løvets sitren, bølgernes brus i det fjerne, hid og did to stemmers tale. Nu ser vi dem, de kommer ad stien, han og hun, Jakobsen og denne frue, i adstadigt tempo, op gennem haven, den parklignende, med dens jættestue og ruinen dér, og der igen bliver de borte".

 

Ursula Andkjær Olsen fik Kritikerprisen

Ved samme lejlighed modtog Ursula Andkjær Olsen i øvrigt Kritikerprisen for digtsamlingen "Udgående fartøj".

Både Kritikerprisen og Georg Brandes-prisen er finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur og uddeles af Litteraturkritikernes Lav.

Skønhed nytter

"Horden" er udkommet på forlaget Gladiator, som Hans Otto Jørgensen stiftede sammen med Jakob Sandvad og Josefine Klougart i 2013.

Forlaget har følgende manifest:

"Gladiator er et politisk foretagende, et forlag med holdninger. - Vi udgiver litteratur, som er sig selv bevidst og som er orienteret i samfundet, som rapporterer om nye opdagelser, andre erfaringer og som gør det muligt for os som individer at finde rundt i hjernens geografi. - At finde rundt også i de områder, som ellers har ligget hen i mørke".

"Og som gør det muligt for os som samfundsborgere hele tiden at se andre muligheder, finde nye løsninger".

"Vi tror, skønhed nytter. Og vi tror, der er et potentiale i den social indignation og samfundskritik. Vi tror, det nytter at gøre op med enhver form for autoritative løsninger, at gøre op med enhver rigid institution og al falskhed og flad materialismen i øvrigt".