Der var stor koncentration blandt de tegnende elever.

120 musestille elever tegner løvelagkager

Ligeså højt eleverne kunne råbe for at vise, hvilken tegning der var bedst, ligeså knappenålsstille var de, mens de koncentreret sad bøjet over hver sin skitseblok. DM i Tegning var i dag på tur til Dansk Arkitektur Center, hvor fem billedkunst- og håndværk og design-lærere havde taget deres elever med til tegneundervisning. ”Det giver god inspiration”, lyder meldingen fra en af lærerne.

Publiceret
Thomas Vergo er billedkunst- og håndværk og designlærer. Han så store fordele i at samarbejde med en billedkunstner på en lidt anderledes måde.
Sasan tegner tegneserier normalt og nød at få nye teknikker.
Lea tegner også derhjemme og nød derfor meget at have en hel dag til at tegne.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvorfor tror I, hun har en beskidt albue?". Jannik Broz, som er billedkunstner og leder af DM i Tegning, peger på den cirkel-skitserede kvinde på storskærmen. En række fantasifulde forslag om kvindens fald i en vandpyt og tegnerens mangel på viskelæder kommer fra de 120 lever, der er samlet i Dansk Arkitektur Centers sal. En får endda en præmie for at gætte forkert - for det er bedre at gætte forkert end slet ikke at gætte. Men det rigtige svar er, at det skaber dybde i billedet, når man gør noget meget mørkere end resten, forklarer Jannik Broz.

Grafisk giraf indvarsler DM i tegning

Eleverne har sammen med deres lærere hele dagen i dag fra 9 til 14 til at lære at tegne, og de er allerede dybt grebet kl 10. De har diskuteret, hvad en løve spiser og er nået frem til lagkager og zebraer, som de har tegnet tre skitser af, før den endelige tegning fik liv. Samtidig sidder to tidligere vindere af DM i Tegning og løser opgaverne forrest i lokalet under et videokamera, så alle elever kan se deres tegninger blive til.

Godt at elever ser, hvad tegning kan bruges til 

Arrangementet på Dansk Arkitekturcenter er en del af optakten til DM i Tegning, som foregår i Horsens en gang om året og er en tegnekonkurrence for børn og unge. Folkene bag tager på en landstour, hvor de i samarbejde med forskellige kulturinstitutioner inviterer skoleklasser til en tegnedag. Thomas Vergo, som underviser i billedkunst, håndværk og design og dansk på Sortedamskolen i København har taget sin 5. klasse med.

"Vi har nogle stykker, som er rigtigt gode til at tegne, som jeg tænkte det kunne være en virkelig god oplevelse for. Og det er jo en god inspiration for alle aleverne at få et indblik i, at det at tegne ikke bare er noget, man kan gøre derhjemme for sjov, men også noget man kan have som arbejde - som tegneserietegner eller arkitekt".

Han oplever, at særligt billedkunst, men også i nogen grad håndværk og design, har lav status i skolen, fordi det kun har få timer, og mange forældre opfatter det som et hyggefag.

"Ofte forstår folk ikke, hvor utroligt vigtige de to fag er for elevernes udvikling. Det at tegne giver jo en masse finmotorisk, men der er også hele innovationsdelen og forståelsen af, hvordan en designproces fungerer - alt det der ligger før et endeligt design, som jeg mener giver eleverne utroligt meget".

Han er meget begejstret for indholdet af dagen, og ser flere øvelser, som han kan arbejde videre med i billedkunstundervisningen.

"Det er også en god måde at arbejde sammen med en billedkunstner på. Det vil jeg virkelig gerne. Men de gange jeg har forsøgt i skolen, har det været svært, fordi vi har så forskellig tilgang. De har haft svært ved at forstå, at de ikke bare kan planlægge noget med fem elever - og jeg har jo en hel klasse. Eller at de ikke har uanede materialer eller rum. Der er det her en virkelig god måde at arbejde sammen på - og meget inspirerende".

Anderledes end billedkunst

Lea og Sasan fra Thomas Vergos 5.y på Sortedamskolen er også meget glade for at få lov til at tegne en hel dag. De tegner begge meget hjemme.

"Noget kendte jeg i forvejen, men jeg har også lært noget nyt. Og det er anderledes end i billedkunst. Jeg tegner meget tegneserier og ansigter hjemme, og her var det nogle anderledes teknikker", fortæller han. Lea syntes, det var sjovt at tegne flere skitser, før hun begyndte på den endelige tegning "Og det med at tegne i cirkler og ovaler havde jeg aldrig hørt om før".

For Pia Rost Rasmussen, som er leder af undervisningstjenesten på arkitekturcenteret betyder det meget at have den slags events.

"De har jo ikke ret mange timer i billedkunst, og jeg synes, det er utroligt vigtigt, at de oplever, hvad tegningen kan bruges til. I eftermiddag skal de ind og se en af vores udstillinger, og der snakker vi også om, hvordan arkitekter bruger det at tegne. Det er jo ikke mange elever i dag, som er vant til at sidde med en blyant i hånden. Jeg synes, at det er værd at give den oplevelse tid". 

DM i Tegning foregår i år den 7. til 12. april på Horsens Kunstmuseum. Sidste chance for at deltage i konkurrencen er på søndag. Men skoleklasser og andre interesserede kan besøge tegnefestivallen og deltage i workshops. 

Læs mere

Powered by Labrador CMS