Stort flertal for rygeforbud

Eleverne kan godt lade være med at ryge, viser erfaringer fra røgfrie skoler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

nLangt de fleste skoleledere ser positivt på den lov, der per 1. august i år forbyder eleverne at ryge, når de er i skole. Tre ud af fire skoleledere er grundlæggende for et forbud.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Gallup har foretaget blandt skoleledere og skolebestyrelsesformænd. 87 procent af landets skoleledere har besvaret det tilsendte spørgeskema.

Der hvor eleverne må ryge, er det typisk fra 8. klasse. Alligevel er der næsten lige så stor opbakning til rygeforbudet på skoler med overbygning som blandt skolerne som helhed, nemlig 69 procent. Kun på hver femte af disse skoler er skolelederne direkte imod loven.

Trods den markante støtte til loven må eleverne i dag ryge på tre ud af fire skoler med overbygning. Med andre ord har det store flertal af skoleledere ikke forbudt eleverne at ryge, selv om de personligt går ind for et forbud. Det ser derfor ud til, at den kommende lov kan give disse skoler et afgørende skub hen imod røgfrihed, konstaterer Tobaksskaderådet, Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse, der har bestilt undersøgelsen hos Gallup.

Men det går ikke uden skilte og skriftligt materiale til at informere elever, personale, forældre og fritidsbrugere, vurderer ledere og bestyrelsesformænd. Lovens intentioner bør også støttes af undervisningsmaterialer og tilbud om kurser i rygestop til de elever, der allerede ryger, mener skolelederne.

Kun få ryger i smug

Godt halvdelen af skolerne er allerede røgfrie, men det er i høj grad skoler fra 0. til 7. klasse, der trækker tallet opad.

På de skoler, hvor eleverne må ryge, har op mod hver femte af de ældste elever gang i tobakken, vurderer skolelederne og forudser, at en eventuel modstand mod rygeforbudet overvejende vil komme fra eleverne.

Måske er denne frygt ubegrundet, for på de skoler, der allerede har indført rygeforbud, er eleverne dygtige til at lade være med at ryge. Kun ganske få skoler melder om problemer med elever, der ryger i smug.

Skolerne sørger for at gøre forbudet tydeligt ved at orientere om det på forældremøder og i klasserne, og de ser en klar tendens til, at færre elever indleder en karriere som ryger som følge af forbudet.

De få negative udsagn i undersøgelsen går overvejende på, at lærerne får en mere udtalt rolle som kontrollører. Til gengæld regner skolelederne ikke med at få problemer med den del af loven, der siger, at lærere kun må ryge på steder, hvor elevene ikke kan se det. Stort set alle skoler har allerede indført den slags begrænsninger.

På ét område bliver der dog ændringer. I dag må lærerne på hver fjerde skole ryge på udendørs arealer. Når loven træder i kraft, er det slut - i hvert fald på steder, hvor eleverne kan se lærerne.

Som en krølle på halen viser undersøgelsen, at skolelederne ryger mindre end danskerne generelt. Mens hver tredje voksne dansker ryger dagligt, er det kun hver femte skoleleder, der gør det.-Henrik Stanek er freelancejournalist

Powered by Labrador CMS