Økologiske løg, kartofler og gulerødder indeholder ikke højere koncentrationer af mineraler og bioaktive stoffer end konventionelle grøntsager

Økologisk grønt ikke rigere på sundhedsfremmende stoffer

Økologiske grøntsager indeholder ikke flere ikke flere sundhedsfremmende stoffer end konventionelle grøntsager. Det viser ny forskning, der samtidig påpeger, at smag, friskhed og hensyn til miljø og natur er bevæggrunde for at købe økologisk.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Økologiske basis-spiser som løg, kartofler og gulerødder indeholder ikke højere koncentrationer af mineraler og bioaktive stoffer end konventionelle grøntsager.

"Vi har opstillet forsøget således, at vi kan inddrage den væsentlige betydning som forskelle i geografi, klima og dyrkningsmæssige forhold har på indholdet af mineraler og bioaktive stoffer. Det har været en stor mangel ved de tidligere undersøgelser på området. Når vi gør det, ja så forsvinder også forskellen mellem den økologiske og den konventionelt dyrkede grønsag", siger Søren Husted, projektkoordinator og professor fra Institut for Jordbrug og Økologi, KU-LIFE.

"Dette er rigtig spændende resultater, som er frembragt via det hidtil største samlede forskningsforsøg på området, hvor der måles på en masse helt centrale metabolitter, [de organiske forbindelser, der dannes inde i cellerne, red.]".

Betal for dyrevelfærd og miljø - ikke sundhed

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet 'Journal of Agricultural and Food Chemistry' og udspringer af forskningsprojektet OrgTrace, der er et samarbejde mellem forskere fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet, DTU og AU.

Forbrugeren skal ikke altså ikke købe økologiske grøntsager i håbet om at få et højere indtag af stoffer med en mulig sundhedsfremmende effekt. Artiklen påpeger dog, at den stigende efterspørgsel på økologiske varer i indkøbskurven ofte bunder i flere aspekter. Økologiske forbrugerne ønsker øget dyrevelfærd i produktionen og hensyn til omgivende miljø og natur. Men også smag, friskhed og sundhed knyttes ofte til valget af den økologiske vare.