En "Fidget Spinner" er et lille trekantet stykke legetøj, der egentlig er opfundet for at stresse brugeren af, men i undervisningen kan legetøjet virke forstyrrende.

Lærer: Ny dille forstyrrer undervisningen

De såkaldte 'Fidget Spinners' er legetøj, som suger opmærksomheden væk fra undervisningen, siger lærer Søs Irini Armyrantis. "Vi har aldrig oplevet noget lignende", siger legetøjskæde.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I den globale 2017-virkelighed er der ikke langt fra viral video på de sociale medier til håndgribelig virkelighed i landets klasselokaler. Det har mange lærere formentlig erfaret de seneste par uger, hvor de trekantede snurretoppe med navnet Fidget Spinners har ramt det danske marked med et brag.

I hvert fald i Vallensbæk, hvor Søs Irini Armyrantis er lærer i udskolingen på Pilehaveskolen. Hun har aldrig tidligere oplevet en dille brede sig så hurtigt. Og hun oplever samtidig, at det har skabt en stor gruppe opmærksomhedsforstyrrede elever, der ikke er mentalt til stede i undervisningen.

"Det er enormt forstyrrende - det er et stykke legetøj, som man kan sidde og dimse med. De kan snurre rundt, blive flyttet fra finger til finger eller sat op i panden og bruges som snurretop på bordet. Jo flere tricks eleverne kan, des mere status får de. Så det er ikke bare den enkelte elev, der sidder med den, som taber opmærksomheden fra det faglige - også eleverne rundt om, der sidder og følger med", siger Søs Irini Armyrantis til folkeskolen.dk

Lærer til lærer: Pokemon Go i undervisningen

Kan bruges til små pauser

Hun fortæller, at eleverne argumenterer med, at det er en "dimseting", der hjælper dem til at få ro på kroppen, og som hjælper til at kunne følge med i undervisningen. Men hun oplever det stik modsatte:

"Reelt fjerner det deres opmærksomhed - ikke kun i mine timer, men over hele linjen. Jeg har lige været rundt at snakke med forskellige kolleger om emnet, og både i indskolingen og på mellemtrinnet er der lærere, der allerede har forbudt det i timerne, fordi det er legetøj", siger Søs Irini Armyrantis.

Hun mener, at der bør gælde fire krav til "dimseting", hvis de skal være tilladt i undervisningen: De skal kunne bruges med én hånd, de må ikke larme, de skal kunne bruges under bordet, og de skal skærpe opmærksomheden om det faglige i klassen.

Hun vil på først kommende teammøde foreslå, at legetøjet bliver forbudt i den egentlige undervisning.

"Men man kunne sagtens bruge det som noget, der kunne ligge som små pause-blokke med bevægelse i løbet af undervisningen og sige: 'Ok, nu tager I jeres "Fidget Spinner" frem og står på et ben og kaster den til hinanden". Så det bliver leg og bevægelse. Men ikke i selve undervisningen. De skal jo også have lov til at have en fest med de ting, der er deres, så det bliver en sjov gimmick. Men det skal ligge udenfor undervisningen", siger Søs Irini Armyrantis. Hun bad eleverne (ændret til eleverne den 31.5 klokken 08.06 - fremstod oprindeligt som kollegaernes forslag) overveje andre måder, en "fidget spinner" kan bruges på i skolen: 

Herefter slår hun over et mere opgivende toneleje, da hun kommer i tanke om en ny udvikling af spinnerne:

"Nu kan man også få nogen, der lyser og blinker i forskellige farver - man bliver jo sindssyg af at kigge på det. Det må stoppe, det her", siger læreren.

Har aldrig oplevet noget lignende

Hos TopToy, der blandt andet står bag Fætter BR og Toys'R'us, er de også blevet ramt af dillen:

Via kommunikationsafdelingen fortæller varedirektør Carsten Nielsen, at han aldrig har oplevet noget lignende. Kæden har allerede solgt tusindvis af Fidget Spinners - den første sending forsvandt på bare en halv time.

"Efterspørgslen er kommet ud af ingenting og er sparket i gang af sociale medier. Det er begyndt i USA, så kom England med, og siden væltede den ind over os. Børnene fra fire-fem år og op til 13-14 år spinner løs lige nu. De ser videoer på YouTube, hvor andre børn laver tricks med legetøjet, og så stiger efterspørgslen eksponentielt. Før i tiden kunne der gå halve og hele år, før en trend bed sig fast, men nu hvor børnene er på youtube går det som lyn og torden", udtaler Carsten Nielsen.

Hvordan håndterer I Fidget Spinners på jeres skole? Er der fri leg - eller er der restriktioner?