Skolehistorie i levende billeder

To timers klip fra dengang, skolegang var i sort-hvid, er samlet på en dvd, som Dansk Skolemuseum og produktionsvirksomheden Substanz i dag udgiver som led i den populære serie 'Danskernes egen historie'.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gennem 14 små dokumentariske filmklip, samlet på lokalhistoriske arkiver rundet om i landet, viser lærere og elever i typiske hverdagssituationer fra skolegården og klasseværelserne.

"Der dukkede forbavsende mange film op, da vi ad forskellige kanaler efterlyste dem", siger museumsleder Keld Grinder-Hansen fra Dansk Skolemuseum, der har været konsulent på projektet. "Men det er påfaldende, at langt de fleste er fra 1960'erne og tidligere, hvor man især på byskolerne smalfilmede både fester og det almindelige liv i klasseværelser og skolegårde. Der var tilsyneladende ingen, der fik den ide at filme skolehverdagen i de år, hvor der virkelig skete omvæltninger i pædagogikken", siger Keld Grinder-Hansen, der dog håber at der dukker materiale op til en eventuel efterfølger til dvd'en.

På filmklippene viser pædagogiske foregangsmænd og smalfilmsentusiaster scener, der blandt andet viser, hvordan nye tanker om naturvisning i det fri blev praktiseret i 1930'erne, forklarer hvordan tidligere skolelove opdelte eleverne, og tegner ikke mindst et par portrætter at markante lærerpersonligheder - se et par klip via linkene til højre.