Bondo: Overvej dispensation til eliteidrætsklasser

At give dispensation fra folkeskolelovens regler om enhedsskolen er meget principielt, mener Anders Bondo Christensen. Han har derfor skrevet til Folketingets Uddannelsesudvalg og bedt dem drøfte ministerens dispensation til eliteidrætsklasser.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerforeningens formand mener, der er tale om en principielt vigtig dispensation fra folkeskoleloven, fordi sagen grundlæggende handler om den unikke danske enhedsskole. I brevet til Folketingets Uddannelsesudvalg understreger han, at der allerede findes muligheder for at målrette tilbud til elever med særlige talenter indenfor folkeskolelovens rammer.

"Eksempelvis har Bakkeskolen i Fredericia, som er en Team Danmark-skole stor succes med at tilrettelægge undervisningen, så eleverne har tid til at passe deres træning. Dette sker, uden at eliteidrætsudøverne isoleres fra andre kammerater. Eleverne indgår i den almindelige klassedannelse på skolen, og der er ikke særlige optagelseskrav til skolen", skriver Anders Bondo.

Han mener, Fredericia-modellen er god, fordi den danske skoleforskning viser, at alle børn, også dem med særlige talenter, har gavn af at være en del af klassens fællesskab.

"Der er langt flere perspektiver i at fremme et udviklingsarbejde, som giver skolen mulighed for at styrke fællesskabet, samtidig med at alle elever kan udfolde deres talent. Jeg håber derfor, at Folketingets Uddannelsesudvalg vil tage dispensationen op med undervisningsministeren med henblik på at udvikle og styrke enhedsskolen", skriver Anders Bondo.

Bakkes op af Århus

Formanden for Århus Lærerforening Søren Aakjær bakker op om DLF's kritik af dispensationen. Han kalder det en katastrofe for den danske folkeskole, at der nu gives dispensation for den lige adgang til den lokale skole ved at legalisere, at der laves optagelseskrav. Århus Kommune har som den første søgt dispensation til at drive eliteidrætsklasserne videre, efter at de i sommer blev kendt ulovlige, og i går opfordrede undervisningsminister Tina Nedergaard de andre eliteidrætskommuner til at følge Århus' eksempel.

"Jeg er personligt ærgerlig over, at det er vores århusianske rådmand, der har presset denne dagsorden igennem. Han sætter nu Århus på landkortet som den by, der slutter en over hundredårig lang tradition med skolen for alle", siger Søren Aakjær.

"Alle har talent for et eller andet, og sammen kan vi lære af hinanden. Vi ved, at den såkaldte kammeratskabseffekt har stor betydning for elevernes udbytte af skolen. Alt dette udfordres af denne dispensation, og det bliver på sigt katastrofalt for vores folkeskole og det samfund, vi kender i dag".