Tidsforbrug har styret den nye naturfagsprøve

Ikke nok tid, lød dommen fra flere, da de fik præsenteret vejledningen til afgangsprøven i naturfag. "Tiden blander ministeriet sig ikke i", svarede fagkonsulent i fysik/kemi, Palle Hansen. "Det har de jo så alligevel gjort", kom gensvaret.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Stillet på spidsen skal op til fire lærere - tre faglærere og en censor - på tyve minutter trække problemformulering, svar og bagvedliggende teori ud af én elev. Sådan kan situationen nemt komme til at se ud, hvis skolen vælger prøveform A. Der er to prøveformer A og B, hvor den sidste finder sted over flere dage. Men selve prøven med censor er i begge tilfælde tyve minutter med den enkelte elev.

Flere lærere til konference i Experimentariums store sal mente, at der ikke var nok tid til afgangsprøven. Svaret fra Palle Hansen var, at det måtte de tale med deres skoleleder eller den lokale kreds om. Det havde Undervisningsministeriet ingen indflydelse på. Men han medgav, at der var tale om et tidspres.

"Afgangsprøven må ikke koste mere tid. Derfor er den ene prøveform indrettet til det. Det er Undervisningsministeriet nødt til at gøre. Den anden prøveform er dyrere at gennemføre, men det må skolen så selv vælge - at de vil bruge flere resurser", lød svaret fra fagkonsulenten.

Palle Hansen gennemgik de to mundtlige prøveformer for deltagerne på de tre naturfagskonferencer, som Amtscentrene i Danmark holdt i denne uge.

Han fortalte, at det er skolen, der vælger, hvilken prøveform de vil bruge. På hans skole har de valgt prøveform B, hvor eleverne trækker et spørgsmål, udarbejder en disposition, udfører eksperimenter og næste dag går til selve prøven med censor.

"Vi har besluttet at holde laboratoriet åbent i seks timer, hvor eleverne kan komme og udføre deres forsøg i forberedelsestiden. Vi er to lærere, så vi tager tre timer hver", siger Palle Hansen.

En lærer påpegede, at man ikke stiller eleverne lige, da nogle skoler ikke vil have råd til prøveform B og derfor må vælge den fra.

Den skriftlige del af afgangsprøven i naturfag fik også et par ord med på vejen. En testversion vil snart komme på nettet, så lærerne kan se opgavetyperne. Det ligger nu fast, at eleverne får et udskrift med deres procent af rigtige svar, når de har afleveret prøven. Men de får ikke en karakter på dét tidspunkt.

Der er stadig tale om en netbaseret online-prøve. Ministeriet har i august gennemført en test med tusinde elever, der arbejdede samtidigt. Den forløb uden de store problemer med net-nedbrud, som man oplevede tidligere på året.

Palle Hansen fortæller, at ministeriet har overvejelser om at sende afgangsprøven på en cd-rom til skolerne, så de i tilfælde af net-nedbrud kan give eleverne afgangsprøven på papir. Men det er endnu ikke besluttet.