Jens Raahauge

Blog

Tak fordi du kom & Jeg spørger igen og igen og igen

Den politiske støtte til den besparelsesramte folkeskole fortsætter ufortrødent med buketter af gratis undervisningseksempler, hvor den manipulerende magt møder den fjerde statsmagt i al dens afmagt eller vælde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den socialdemokratiske maskine gik i spin, da partiets formand havde været i stolen hos Clement Kjersgaard. (Vi ses hos Clement, DR1 31.01.16) Han stillede nogle spørgsmål, som formanden ikke svarede på, men snakkede udenom. (Dette er ikke bare min vurdering, men også retorikprofessor Christian Kocks).

Clement, som ved Gud er irriterende og selviscenesættende, insisterede på at få svar, og det fik socialdemokratiske toppolitikere på stribe til at angribe studieværten på de sociale medier og til at klage til hans arbejdsgiver. Forrest i angrebet på Clement (blandt andet dr.dk 02.02.16) gik den politiker som ikke blot kan snakke udenom, men som måtte forlade en ministerpost for at stikke Folketinget en nødløgn.

Når nu man taler så meget om god tone i debatten, så kunne man måske også diskutere, hvor anløbent man må agere, hvis blot man taler pænt.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Her hører det med til analysen af politikernes udenomssprog, at de lærer sig nogle vendinger som bliver udtalt igen og igen: to dage efter det heftige interview hos Clement, er Mette Frederiksen på banen med et integrationsudspil som har mange sympatiske træk, men som også indeholder nogle problemer i den virkelige verden. Som svar på dem har den socialdemokratiske formand fundet sit folkeviseomkvæd: Det er en helt bunden opgave. (TV2 News 03.02.16)

Clement insisterede på at få et svar, at finde dæmonerne bag det politiske omkvæd, men forgæves.

I TV2s nyhedsudsendelse (02.02.16) havde Poul Erik Skammelsen  vores Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde inde for at få belyst en bevilling til løsning af overbelægningen af de medicinske afdelinger på hospitalerne. Bevillingen blev af andre vurderet som utilstrækkelig, og ministeren svarede at det blot var et første skridt; der kom mere. Og på studieværtens spørgsmål om hun kunne love at problemet ville blive løst, svarede hun ikke, men repeterede sine synspunkter i en imponerende talestrøm. Hvorefter Skammelsen kvitterede med et: Tak fordi du var med!

Og man må spørge sig selv, om det er tilfældigt at denne studievært bærer samme efternavn som en af folkeviseheltene. Er han journalist eller blot det talende blå jakkesæt?

Lad eleverne se nyhedsudsendelser og politiske debatprogrammer for at bedømme politikernes måde at argumentere på og for at bedømme journalisternes arbejde med at få problemstillingerne belyst. Lad dem få øjnene op for det politiske spinneri og for hvilken faglighed der gemmer sig bag journalister der er blevet et brand.

I min foregående blog oplistede jeg de målpar i en håndfuld fag som en sådan undervisning bidrager til opfyldelsen af. Dertil må det være et væsentligt bidrag til Folkeskolens formålsparagraf om at opdrage til at være en del af et demokrati.   

Powered by Labrador CMS