Tænketank foreslår forældremagt på skolerne

Skolebestyrelserne på landets folkeskoler skal kunne ansætte og afskedige lærere og skolelederen, foreslår formanden for regeringens tænketank om nærdemokrati, Holbæk-borgmester Jørn Sørensen. Men Bertel Haarder siger nej.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et flertal blandt tænketankens medlemmer støtter ideen, men kommunerne forudser store problemer, og undervisningsminister Bertel Haarder (V) vil i stedet styrke skolelederen.

I forbindelse med aftalen om kommunalreformen har tænketanken forsket i, hvordan nærdemokratiet kan udvikles i de nye og større kommuner. Et centralt punkt i anbefalingerne er at give brugerbestyrelser på skoler og i daginstitutioner ret til at hyre og fyre lærere og leder.

"Det vil give nærdemokratiet et løft. Vi skal huske, at det hedder folkeskole, og det er helt naturligt, at det er forældrene, som har ansvaret for at ansætte og afskedige lærere og skolelederen. Når man giver folk ansvar, vokser de med opgaven", siger tænketankens formand, borgmester Jørn Sørensen (R) til Jyllands-Posten.

Han støttes varmt af formanden for Skole og Samfund, Thomas Damkjær Petersen. Men undervisningsminister Bertel Haarder vil gå en anden vej for at give forældrenes mere magt på folkeskolerne.

"Vi vil styrke skolebestyrelsen ved at styrke lederen. Skolelederen skal kunne ansætte og afskedige i stedet for kommunen. Skolebestyrelsen får øgede beføjelser, når lederen ikke længere kan henvise til, at det er kommunens afgørelse", siger han.

Kurt Hockerup (K), borgmester i Vallensbæk, repræsenterer KL i tænketanken, og han mener, at forslaget vil føre til meget store juridiske og økonomiske problemer.

"Det er en helt unødvendig lovændring, fordi skolebestyrelserne i langt de fleste tilfælde allerede har stor indflydelse ved ansættelser", siger han.

Læs mere