"Beslutningen skulle så højt op i den kommunale organisation, at man derfra sagde, at app'en skal implementeres alle relevante steder", siger Gert Melchiorsen fra Specialskolen for Voksne, Vendsyssel.

Speciallærer: Nye teknologier til kognitive nedsættelser har brug for markedsføring og drift

Der er flere eksempler på, at speciallærere på ikke mindst voksenområdet udvikler teknologier til mennesker med kognitive funktionsnedsættelser. Men det er ikke nok at skaffe penge til udviklingen. Lige så vigtigt er det at få markedsføringen, implementeringen og driften finansieret, har konsulent og projektleder Gert Melchiorsen erfaret.

Publiceret

Sådan virker mobilplanforalle

App'en hjælper borgeren med at holde styr på sine aftaler. Denfungerer på den måde, at borgeren får en besked på sin mobiltelefonom, at det for eksempel er tid til at tage medicin, og at der skaldrikkes rigeligt med vand til. Kun hvis borgeren ikke bekræfteraftalen, får borgerens kontaktperson i for eksempelsocialpsykiatrien besked.

Det betyder, at kontaktpersonen ikke skal bruge tid på at ringeog minde borgeren om, at han skal tage sin medicin. Samtidig gørdet borgeren mere selvhjulpen, og det fører til størrelivskvalitet.

Mobilplanforalle er udviklet i samarbejde mellem konsulent ogprojektleder Gert Melchiorsen fra Specialskolen for Voksne,Vendsyssel, UV-data, Hjælpemiddelinstituttet og Sind. ABT-fondenhar støttet udviklingsarbejdet med 1,4 millioner kroner, ogHjørring Kommune har bidraget med et beløb fra sindigitaliseringspulje.

Læs mere om app'en på mobilplanforalle.dk.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gert Melchiorsen begyndte at undervise i socialpsykiatrien, da han i 2001 blev ansat på Specialskolen for Voksne, Vendsyssel i Hjørring. Her opdagede han, at det ikke kun er mennesker med fysiske handicap, som har gavn af hjælpemidler. Både sindslidende og mennesker med kognitive funktionsnedsættelser ville også kunne opnå en bedre livskvalitet med de rette teknologier.

Speciallærer udfordrer den pædagogiske målsætning for hjælpemidler

"På det tidspunkt var det ikke på tale i Danmark at tilbyde hjælpemidler til denne målgruppe. Men jeg kunne se, at disse mennesker har det til fælles, at de har problemer med at holde struktur på dagen. Derfor fik jeg den ide at lave en app, som både kunne hjælpe borgeren med at holde styr på sin dag og styrke samarbejdet med borgerens nøglepersoner, for eksempel personalet i socialpsykiatrien", fortæller Gert Melchiorsen, der stadig er ansat på skolen som konsulent og projektleder.

Brugerfladen skal være nem at gå til

Den slags apps var dukket op på markedet, men de var koblet op på Googles kalender og var derfor ikke lette nok at gå til for mennesker med psykiske og kognitive problemer, vurderede Gert Melchiorsen.

"De har brug for en enkel brugerflade, så jeg ville sortere alt unødvendigt flimmer fra", siger han.

COK-direktør: Velfærdsteknologi skal have mere fokus på brugeren

I november 2009 fik Mobilplanforalle et tilskud på 1,4 millioner kroner fra ABT-fonden, som senere skiftede navn til Fonden for Velfærdsteknologi. Pengene gik til at frikøbe ham fra undervisningen, så han kunne koncentrere sig om at udvikle app'en Mobilplanforalle.

"Fonden gik op i, hvor meget tid app'en kunne spare personalet for, så i to-tre uger besøgte jeg psykiatriske hospitaler og distrikts- og socialpsykiatrien og noterede ned minut for minut, hvor meget tid de brugte på medicinhåndtering. Det var betingelsen, selv om jeg hellere ville have fokuseret på den forbedring i livskvaliteten, borgene ville opleve".

Umuligt at få kommuner til at abonnere

Gert Melchiorsen udviklede sammen med en projektgruppe indholdet til app'en, mens et it-firma tog sig af den tekniske side. App'en blev afprøvet på en række testpersoner, og i 2001 kunne han sende en evalueringsrapport til ABT-fonden. Men dermed var projektet ikke slut.

"Vi fik en sum penge af digitaliseringspuljen i Hjørring Kommune til at finpudse brugerfladen og til at skubbe app'en ud over scenekanten", siger Gert Melchiorsen.

Teknologisk totalløsning hjælper demente med at huske hverdagens opgaver

Det er gratis for borgerne i Hjørring Kommune at bruge teknologien. Det sker ved, at de bliver valideret ud fra deres personnummer. Projektlederen har forsøgt at få andre kommuner til at gå med, men det er ikke lykkedes. Heller ikke selv om han har holdt oplæg i 15-20 kommuner.

"En kommune kan købe sig med i Mobilplanforalle for 2,50 kroner pr. indbygger. Det er langt billigere end at købe en færdig teknologi af et privat firma. En kommune kan kun få en færdig løsning til omkring ti borgere for det beløb, som det koster at være medejer af Mobilplanforalle, som flere hundrede borgere vil kunne få glæde af. Men kommunerne er ikke meget for at indgå i fælleskommunale løsninger. Det er den udfordring, jeg er stødt på", siger han.

Savner tid til at implementere app'en på hjemmebane

Derfor er app'en kun i brug i Hjørring Kommune, hvor der er oprettet 500 profiler og indskrevet 2.000 aftaler. Det giver et gennemsnit på blot fire aftaler pr. profil.

"Jeg underviser igen på fuld tid og kan derfor ikke holde øje med, hvor mange der rent faktisk bruger app'en, og hvor meget den enkelte borger bruger den. Jeg er sikker på, at vi ville få flere aftaler ind, hvis jeg havde tid til at implementere app'en i kommunen efter de planer, vi havde, da vi gik i luften med Mobilplanforalle", siger Gert Melchiorsen.

Planlægnings-app udviklet af fra til autistisk dreng vækker international interesse

Det ville kræve, at han kunne undervise medarbejdere i blandt andet socialpsykiatrien i, hvordan man henter app'en, opretter en profil og bruger funktionerne.

"App'en er relevant for mennesker med psykiske eller kognitive vanskeligheder og også for ordblinde, som aldrig har fået hjælp til deres læse- og skrivevanskeligheder. De kan også have problemer med at holde struktur på deres liv. Stressramte kan også bruge Mobilplanforalle til at overskue ugens program. Det kræver, at professionelle nøglepersoner kender app'en og kan bakke borgerne op i at bruge den, men der er ikke afsat penge til at klæde disse ambassadører på til opgaven".

Kommunal top skal prioritere app'en

Hvis app'en virkelig skulle have et skub fremad, vurderer Gert Melchiorsen, at han skulle have lagt tid ind i sin tjeneste på specialskolen til at informere relevante nøglepersoner i kommunen og til at give dem et brush up, for eksempel en gang om året.

App skal hjælpe udsatte børn og unge gennem vanskelige situationer

"Beslutningen skulle så højt op i den kommunale organisation, at man derfra sagde, at app'en skal implementeres alle relevante steder. Så ville der blive afsat tid til, at et vist antal medarbejdere fra de forskellige sektorer kunne deltage i infomøder om app'en, så de kan lære flere borgere at bruge den", lyder Gert Melchiorsens ønske.

Akut er det dog et helt andet problem, der fylder.

"Apple opdaterede sit styresystem for tre måneder siden, og det væltede Mobilplanforalle, så man ikke længere kan bruge app'en på telefoner fra Apple. Den virker upåklageligt på Android-telefoner, men den skal formentlig skrives om, før den igen er klar til Apples telefoner. Det har vi ikke penge til, så indtil videre hulter vores elever sig igennem ved, at deres pårørende skaffer en billig Android-telefon".

Kommunen er parat til at forære app'en væk

Hjørring Kommune skal ikke tjene penge på app'en, og man har forsøgt at forære den væk i håb om at få den udbredt.

Softwareudvikleren vil imidlertid ikke have den, for den passer ikke ind i firmaets forretning. Heller ikke Digitaliseringsstyrelsen vil stå for app'en. Før jul kontaktede Gert Melchiorsen så Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som har lovet at vende tilbage.

Oversigt øør det lettere at finde relevante apps til handicappede

"Det ville være dejligt, hvis styrelsen vil stå for serverdrift, opdatering og for at rulle app'en ud nationalt", siger Gert Melchiorsen.

Han fik ideen til at kontakte styrelsen, fordi han lige nu samarbejder han med jobcentret i Hjørring om at gøre mennesker med kognitive vanskeligheder parat til et job.

"Det er et projekt, som vokser lige ud af mine erfaringer med mobilplanforalle, og jeg vil benytte lejligheden til at tage medarbejderne fra jobcentret i skole. Her er det ikke et spørgsmål om penge. Det handler alene om at gøre dem parate til at spotte borgere med kognitive vanskeligheder, så borgerne kan få støtte til de kognitive vanskeligheder med ikt-hjælpemidler og strategier", siger Gert Melchiorsen.