Ernæringseksperter og skatteeksperter kalder regeringens fedtafgift bøvlet, upræcis og til ingen nytte

Flere eksperthug til fedtafgift

Både ernæringseksperter og skatteeksperter kalder regeringens fedtafgift bøvlet, upræcis og til ingen nytte. Fedtafgiften bliver administrativ tung, nem for virksomheder at snyde med, og så virker den ikke efter hensigten.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringens varslede fedtafgift fortsætter med at møde kritik. I Jyllands-Posten dumper flere eksperter fedtafgiften. Et medlem af regeringens egen skattekommission kalder afgiften administrativt bøvlet:

"Der vil blive skabt så megen ekstra administration, at det i bund og grund er spild af ressourcer. Spørgsmålet er i øvrigt, om den overhovedet har en sundhedseffekt. Loven rammer meget upræcist", siger professor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet til Jyllands-Posten.

Skatteeksperter anser afgiften for at være meget kompleks, da mange hundredetusinde varegrupper bliver afgiftsbelagt i forskellige grader.

Æg er fritaget

Et af hovedproblemerne er, at blot nogle typer af mættet fedt bliver afgifts belagt. Eksempelvis er smør afgiftsbelagt, mens æg er fritaget. Det vil gøre det nemt for virksomhederne at snyde på vægten, påpeger en skatteekspert fra revisionshuset KPMG.

"Det står mig ikke klart, hvordan de vil kontrollere indholdet. Reelt kan du faktisk ikke kontrollere, om fedtet kommer fra smør eller æg", siger senior tax manager Marie Louise Hede fra KPMG.

Formålet med afgiften, der træder i kraft 1. juli næste år, er at fremme befolkningens sundhed. Det kommer den ikke til, advarer blandt andet formanden for regeringens egen forebyggelseskommission, direktør Mette Wier.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) fastholder, at forslaget om mættet fedt vil styrke sundheden, men der kan ske ændringer:

"Den endelige udformning af loven må vi vente med at se på, når lovforslaget bliver fremlagt", siger han.