Boller på fastelavnssuppen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er vist begrænset, hvor mange der har fredag som fiskedag. Men når det drejer sig om at gemme chokolademaden til sidst og spise rundstykker om søndagen - endda med smør i disse fedtforskrækkede tider - er de fleste af os vist godt oppe at køre i den vanekristne spisevogn.

Til fastelavn spiser vi boller og kringler som en reminiscens af den mælkemad, der hørte til hvide tirsdag, tirsdagen før fastelavn (fastelavn betyder egentlig aftenen før fastens start). Mælkemaden bestod af hvedeboller med varm mælk på a la mælk og tvebakker. - Er der overhovedet nogen, der spiser mælk og tvebakker mere? Det hørte til et af privilegierne, når man var syg eller skulle være alene hjemme, da jeg var barn.

I Sverige er det ikke kun de syge, de svage, de små og de sentimentale, der spiser brød med varm mælk. Svenske fastelavnsboller, semlor, er simpelthen hvedeboller med kardemomme, bagt og siden udhulet, fyldt med mandelmasse, pyntet med flødeskum, serveret i dybe tallerkener og overhældt med varm mælk. Amen!

Det er vældig godt, skulle jeg hilse at sige. Vi fik semlor, når vores svenske kusiner var på besøg.

Danske fastelavnsboller med eller uden flødeskum laves af wienerbrødsdej, og det er en af de få ting, bagere er bedre til at lave end selv den mest rutinerede amatørbager. Men fastekringlerne, de bliver gode, når man laver dem selv!

Nanna Simonsen er freelancejournalist

Fastekringler

12-15 stykker

15 g gær

2 dl håndvarmt vand

1-1/2 dl kærnemælk

1-1/2 tsk. salt

1 spsk. sukker

1 æg

30 g smeltet smør

1-1-1/2 tsk. stødt kardemomme

cirka 450 g hvedemel

kommen

Rør gæren ud i væsken sammen med salt og sukker. Del ægget, rør hviden ud i gærvæsken og gem blommen. Tilsæt det smeltede smør og kardemommen. Rør/ælt hvedemelet i lidt efter lidt. Ælt, til dejen er blød, blank og smidig. Tril den til en kugle og læg den til hævning i skålen under et fugtigt klæde. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse - det tager et-to timer.

Ælt dejen igen. Læg den på et meldrysset bord og tril den til en pølse. Del den i 12 lige store stykker. Tril pølser af stykkerne og form dem til kringler. Fugt klædet igen, læg det over kringlerne og lad dem hæve cirka 15 minutter.

Sæt en stor gryde over med vand. Sænk tre-fire kringler ad gangen ned i det kogende vand, brug en hulske. Lad dem koge i cirka 15 sekunder til de hæver op. Tag dem op og 'mellemland' hulskeen på et tørt viskestykke, før de sættes på en plade med bagepapir. Rør en smule vand i æggeblommen og stryg kringlerne med blandingen. Drys med kommen (masser synes jeg) eller lad være. Bag dem 25-30 minutter ved 220 grader.