Forfatteren Dorrit Willumsen har senest udgivet romanen "Nær og fjern". Den 3. december modtager årets Holbergmedalje.

Årets modtager af Holbergmedaljen er Dorrit Willumsen

Forfatteren Dorrit Willumsen modtager Holbergmedaljen i 2015 for sit "egenartede, mangeartede forfatterskab". Prisen bliver uddelt hvert år på Ludvig Holbergs fødselsdag, den 3. december. Prisen blev første gang uddelt i 1934.

Publiceret

Holbergmedaljen

Holbergmedaljen uddeles hvert år iforbindelse med Ludvig Holbergs (1684-1754) fødselsdag den 3.december. Den blev indstiftet i 1934 for at hædre en danskforfatter "som en anerkendelse for et litterært ellervidenskabeligt værk eller for den pågældendes forfattervirksomhedsom helhed (…) under hensyntagen til en vis åndelig forbindelse tilHolbergs psyke". Tidligere har forfattere som Jørn Lund, NikolineWerdelin og Anders Matthesen fået prisen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Ludvig Holbergs fødselsdag den 3. december vil formanden for Holbergkomitéen, professor, dr.phil. Erik A. Nielsen overrække årets Holbergmedalje til forfatteren Dorrit Willumsen i Admiral Gjeddes Gaard i Indre By i København.

"Holbergmedaljen 2015 tildeles forfatteren Dorrit Willumsen for et egenartet, mangeartet forfatterskab, som omfatter romaner, noveller, erindringer, dramatik og lyrik. Med empati og distance skildrer Dorrit Willumsen ofte kvindeliv i mod- og samspil med en lettere absurd omverden, henlagt til historiske, nutidige eller science fiction-agtige scener med åbne grænser mellem indre og ydre universer. Tonen er underfundig, på én og samme tid sensibel og usentimental", vil Erik A. Nielsen blandt andet sige i sin motivering.

Litteraturkanon: Holberg på nettet

Prisregn over Dorrit Willumsen

 Det er ikke første gang, at Dorrit Willumsen, der har skrevet mere end 20 romaner, digt- og novellesamlinger, skuespil og erindringer, får en pris.

Hun har således også modtaget Herman Bangs Mindelegat, 1973; Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, 1980; Det Danske Akademis Store Pris, 1981; Kritiker-prisen, 1983; De Gyldne laurbær, 1984; H. C. Andersen legatet, 1987; LO's kulturpris, 1991; Søren Gyldendal-prisen, 1995; Dansk Litteraturpris for Kvinder, 1966; og Nordisk Råds litteraturpris, 1997.

 Dorrit Willumsen debuterede i 1965 med roman "Kragen" og har i år udgivet romanen "Nær og fjern".