Eleverne kan hjælpe forskere med at registrere, hvor der er pindsvin, egern eller flagermus - for eksempel i et område tæt på skolen.

Elever kan hjælpe forskere med at tælle dyr og planter

Ti arter af dagsommerfugle er allerede uddøde, og kirkeuglen yngler nu kun i Nordjylland. Biodiversiteten er i tilbagegang, og derfor vil forskerne gerne vide, hvor dyr og planter er i landet og i hvilket antal. I projektet Naturtjek kan elever og borgere hjælpe forskerne med at observere og dokumentere fra de enkelte kommuner.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er Danmarks Naturfredningsforening, der står bag projektet. Over 75.000 observationer er allerede sendt videre til de forskere fra Københavns og Aarhus universiteter, der står bag. Tællingen begyndte i 2014 og varer til 2020. De første samlede resultater vil kunne ses i 2017, men allerede nu kan eleverne se, hvor mange observationer, der cirka er kommet fra de enkelte kommuner i landet. Der mangler især observationer fra de danske øer, fra Stevns og Lemvig. Men også fra for eksempel Fredericia, Nyborg og Holstebro.

Tæl flagermus og pindsvin

Forskerne vil gerne have data om dyr, planter, svampe og levesteder. Formålet er at skabe ny viden om biodiversiteten i Danmark. På Naturtjeks hjemmeside kan eleverne downloade en app, der gør registreringen lettere. Her er 30 udvalgte arter og 12 levesteder, så man hurtigt kan fortælle, hvor man har set flagermus eller pindsvin for eksempel.

Klassen kan læse om årsagen til tabet af biodiversitet i Danmark. At hele 49 procent af de akut truede arter lever i skovene, og at der forsvinder muslingebanker og tangskove på grund af for mange næringsstoffer i havene, iltsvind og måden man fisker på.

På Naturtjek kan lærerne høre mere om udfordringerne via små videoer, hvor en lærer fra Trekronerskolen i Roskilde fortæller, hvordan de har arbejdet med emnet. Her kan man også læse om, hvordan man laver et BioBlitz i et udvalgt naturområde.

Læs mere via link til højre for artiklen

 

Powered by Labrador CMS