Ministeren: Ingen grund til at lærere og elever tilbringer hele dagen i klassen

Stigende sygefravær hos lærere er et problem, som skal tages meget alvorligt, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby i et svar til Alternativets Carolina Magdalene Maier. Det er en kendt sag, at store reformer medfører en stigning i sygefraværet, men problemet skal løses på den enkelte skole.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ellen Trane Nørby henviser til, at det er kommunerne, der er lærernes arbejdsgivere, og hun er derfor gået til KL, som skriver: "Det er en kendt tendens, at sygefraværet stiger i forbindelse med store reformer, hvilket også blev set omkring kommunalreformen i 2007. Det er derfor ikke overraskende, at en så stor omstillingsproces i folkeskolen giver et højere sygefravær blandt lærerne. Lærernes sygefravær er noget, som KL og kommunerne tager alvorligt. Der er meget stor forskel på sygefraværet fra skole til skole. Og det er ude på den enkelte skole, at problemet skal løses. De seneste, foreløbige meldinger fra kommunerne tyder på, at stigningen i lærernes sygefravær nu er bremset".

Nye tal: Lærernes sygefravær er steget med 13 procent i 2014 

Carolina Magdalene Maier, Alternativet, har spurgt til lærernes stigende sygefravær efter reformen med udgangspunkt i en artikel fra fagbladet Ingeniøren i oktober (se link til højre), som koblede det stigende sygefravær med indeklimaproblemer i skolebygningerne, hvor lærerne skal tilbringe flere timer end tidligere.

"Folkeskolen har længe været den arbejdsplads i Danmark, hvor Arbejdstilsynet udsteder flest påbud grundet dårligt indeklima. Men antallet af påbud steg med indførelsen af heldagsskolen fra påbud på 11,7 pct. af de besøgte skoler i 2013 til påbud på 18,6 pct. af skolerne i 2014", skrev Ingeniøren.

"Vi har ikke indført en heldagsskole med folkeskolereformen", understreger Ellen Trane Nørby i sit svar til Caroline Maier.

"Folkeskoleforligskredsens intention er, at en skoledag normalt varer fra kl. 8.00-14.00 for de mindste elever, ca. kl. 8.00-14.30 for de mellemste elever og kl. 8.00-15.00 for de ældste elever", siger hun i sit svar og henviser til hyrdebrevet fra august, hvor forligskredsen understregede de planlagte ringetider og for kommunerne og påpegede mulighederne for at afkorte skoledagen for enkelte elever eller klasser ved at veksle understøtende undervisning til tolærertimer.

DF: Eleverne på mellemtrinnet skal have tre skoledage mere om året

"Der er ingen grund til, at elever og lærere er inde i klassen gennem hele skoledagen", tilføjer Ellen Trane Nørby og understreger, at de nye tiltag i reformen - understøttende undervisning, den åbne skole samt mere bevægelse i undervisningen - netop kan være med til at sikre, at elever og lærere kommer ud af klasselokalet.

Læs mere

Ingeniøren

Spørgsmål/svar