"Jeg vil gerne vise, at vi selv er en del af historien, og at historien er en del af os. Det, vi gør i dag, bliver historie i morgen", siger Sigurd Barret, der har fået en finanslovsbevilling.

Sigurd Barrett skaber sin egen Danmarkshistorie

Grundskolens historieundervisning kom uventet til at blive en central del af finanslovsforhandlingerne. Dansk Folkeparti har sikret børne-tv-værten Sigurd Barrett 1,5 millioner kroner på finansloven til at skabe en ny Danmarkshistorie til skoleelever.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sigurd Barrett har store ambitioner for sin danmarkshistorie. Den skal helst både bestå af en bog, 40 sange, et brætspil, et spil til ipad, en serie på børnekanalen Ramasjang, koncerter på landets skoler plus det løse. Den skal spænde fra istiden til fremtiden og fra daglejeren til kongen. Den skal få børn, forældre og bedsteforældre til at snakke sammen om Danmarks historie. Og den skal være både underholdende og fagligt velfunderet. For at sikre det sidste bruger han blandt andet Foreningen af Lærere i Historie og Samfundsfag (Falihos) som konsulenter.

"Vores hensigt er at skabe et undervisningsmateriale, der forbinder kanonpunkterne med forskellige temaer", fortæller Dennis Hornhave Jacobsen, formand for Falihos. Temaerne kan for eksempel være "selviscenesættelse" i forbindelse med Jellingestenene eller "helte og skurke" som en anderledes måde at se på de historiske personer.

"Vi vil gerne lave en nuanceret fremstilling", siger Dennis Hornhave Jacobsen. "Det skal være klart, at den samme person både kan være helt og skurk, afhængig af kontekst".

En danmarkshistorie, som samler familien Hans projekt har været heftigt debatteret den seneste uges tid, efter at hans fik bevilliget 1,5 millioner til at gennemføre det i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, men den værdipolitiske diskussion, det affødte, har ikke levnet plads til at han kunne fortælle om, hvad det faktisk indeholder. Det fortæller han nu til folkeskolen.dk. "Det er en ide, jeg har haft i fem år og som ligger i forlængelse af tidligere projekter, jeg har lavet. For eksempel en børnebibel", siger han. "Jeg vil gerne vise, at vi selv er en del af historien, og at historien er en del af os. Det, vi gør i dag, bliver historie i morgen". Sigurds Barrett håber, at børn i Danmark vil arbejde med i historie i både deres fritid og i skolen. "Indholdsmæssigt vil jeg gerne lave en danmarkshistorie, der er politisk afbalanceret, så der både er plads til Gud, Konge og Fædreland og til den bonde, der knokler på marken og må aflevere det meste af sit udbytte til herremanden", siger Sigurd Barrett. "Det påstås, at det ikke kan lade sig gøre, men det sagde man også, dengang jeg skrev min børnebibel. Og den favnes i dag af både Indre Mission og de mest hjertelige grundtvigianske folkekirkepræster".

Et ikke-politisk projekt, der blev politiseret over Netop fordi han ikke ønsker at politisere, er Sigurd Barrett ked af, hvis nogle tror, at han nu er blevet spændt for en ideologisk vogn. Og han slår sig i tøjret, for det er ikke et sted, han ønsker at være: "Jeg understreger, at det er mig, der kommer til at bestemme, hvad der bliver indholdet i det projekt. Hvis de 1,5 millioner kommer med nogen bindinger, vil jeg hellere undvære dem". Han understreger desuden, at pengene ikke kommer til at gå til ham personligt, men til projektet. "Det bliver ikke noget med, at nu kommer jeg til at køre rundt i sportsvogn og spille smart. Pengene kommer til at blive brugt til at for eksempel løn til mine musikere, når vi skal ud og optræde på skoler og museer. Med denne bevilling kan vi måske bringe prisen for sådan en optræden ned på et niveau, hvor det er til at betale. Måske kan det endda blive gratis".

1,5 millioner kan blive lig med 0 "Måske" er kodeordet. For der er risiko for, at Sigurd Barrett ikke får en krone mere i kassen, selv om hans projekt nu er kommet på finansloven. "Det samlede projekt - med spil, koncerter og så videre - kommer jo til at koste langt mere end 1,5 millioner. Vi snakker et tocifret millionbeløb", fortæller Sigurd. "En stor del af delprojekterne var allerede finansieret af forskellige fonde. Men nu er de blevet i tvivl, om de har lyst til at være med, netop på grund at af al den kritik, der har været. Eller om de nu skal trække 1,5 millioner fra deres bevilling."

Sigurd Barrett forstår kritikken Så finanslovsbevillingen er på en måde et tveægget sværd. "Jeg ser det selvfølgelig som et kæmpe skulderklap til mig fra Folketinget. Og jeg er selvfølgelig glad for både pengene og opmærksomheden" siger Sigurd Barrett. "På den anden side kan jeg sagtens forstå kritikken af selve processen. Forargelsen ville jeg dog gerne have været foruden", sukker han. "Men nu ser det ud til at jeg får pengene. Og det er så en ekstra forpligtelse til at gøre det supergodt, når jeg skal fortælle Danmarks historie i ord, film, musik og som spil".

Efter planen skal Sigurd Barretts Danmarkshistorie med det tilhørende undervisningsmateriale udkomme i efteråret 2016.

Powered by Labrador CMS