Haarder: Begræns lærernes sygefravær

Nogle lærere er for meget syge, mener undervisningsminister Bertel Haarder (V). Derfor har han sendt et brev til alle landets kommuner, hvor han opfordrer dem til sammen med skolerne at arbejde for at sænke lærernes sygdom.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Reaktionen kommer efter, at en undersøgelse af kommunernes brug af vikarer i folkeskolen for nylig viste store forskelle i lærernes sygefravær fra landsdel til landsdel og fra skole til skole.

"Folkeskolen er Danmarks største arbejdsplads, og det er ikke tilfredsstillende, at der er så store forskelle i sygefraværet. Det er et spild, som vi må søge at begrænse, og jeg er nødt til som undervisningsminister at gøre opmærksom på de store muligheder for forbedringer", siger Bertel Haarder til Jyllands-Posten.

I brevet til kommunerne har undervisningsministeren vedlagt en rapport for hver kommune, så den enkelte skoleforvaltning kan se, hvilke skoler i kommunen der har et højt sygefravær blandt lærerne.

På landsplan bliver 6,3 procent af alle timer enten aflyst eller gennemført med en vikar. I 70 procent af tilfældene skyldes det sygdom hos læreren. Undersøgelsen af vikartimerne afslørede dog også, at 9,5 procent af timerne i Københavns Kommune ikke gennemføres som planlagt, mens det kun er tilfældet for fem procent i Ringkjøbing og Viborg Amter.

Bertel Haarder tror ikke, at jyder er mindre syge end københavnere. Tværtimod mener han, at sygefravær hænger sammen med arbejdsmiljøet.

"Og det er kommunerne og ledelsen på den enkelte skole, der har ansvaret for, at der bliver gjort en indsats de steder, hvor sygefraværet er højere end gennemsnittet", siger han.

Syge går på arbejde

Men noget tyder på, at lærere strækker sig langt, før de melder sig syge.

En ny undersøgelse af arbejdsmiljøet i Lyngby-Taarbæk viser, at tre ud af fire lærere har prøvet at gå syge på arbejde. Det skyldes i høj grad, at de er engagerede i deres arbejde, mener formanden for Lyngby-Taarbæk Kommunelærerforening, Jørgen Jensen.

"Og det er godt. Men man skal passe på helbredet. Især når man sammenholder det med, at mange lærere oplever stress. Hvis man vil beholde arbejdskraften og ikke slide de ansatte ned, skal man have dette for øje som arbejdsgiver", siger han til folkeskolen.dk.

Jørgen Jensen peger på, at det er lærernes ansvarsfølelse over for børnene, der får dem til at gå på arbejde, selv om de ikke er helt raske. Men også ansvaret over for makkerne i lærerteamet, som ofte har planlagt et forløb sammen og fordelt opgaverne i mellem sig.