Tv2-nyheder for skoleelever

Et ugentligt nyhedsprogram på 10-15 minutter, er hvad udskolingen står og mangler til undervisningsbrug. Det mener Tv2, og derfor lancerer stationen snart et nyhedsprogram, der ligner TV2 News i sit udtryk, men hvor emnerne følges op af skoleopgaver.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi vil gerne brede nyhederne ud til så mange som muligt. Det her er en slags samtidsundervisning, hvor vi forsøger at give dem muligheden for at se tingene i den rette sammenhæng, og så samtidig knytte nogle opgaver til", siger Michael Dyrby, der er nyhedsdirektør på Tv2. Han håber, at nyhedsprogrammet vil være med til at løfte kvalitetsniveauet i folkeskolen.

Udsendelsen har stationen valgt at kalde News Skole. Programmet vil ligne en almindelig nyhedsudsendelse og optages også i News-studiet med de kendte værter, men det vil adskille sig på en række punkter. Blandt andet bliver alle emner fulgt op med opgavesæt til lærerne, så de kan arbejde videre med udsendelserne i klassen og dermed beskæftige sig med materiale, der tager udgangspunkt i en dugfrisk dagsorden. Stationen har allieret sig med en række lærere, der skal udforme opgaverne, så de lever op til Fælles Mål.

De svære ord

Indslagene vil forklare baggrund og perspektiv på en mere pædagogisk og fyldig måde end normalt, hvor meget svære ord vil blive oversat til talesprog. Det betyder dog ikke, at store emner som efterløn, midtvejsvalg, wikileaks eller overenskomstforhandlinger bliver forbigået, for det er vigtige emner - også for skoleelever, mener Tv2.

"Eksempelvis berører efterlønsordningen ikke eleverne lige nu, men den får jo stor betydning i deres liv fremefter, og det er vores erfaring, at hvis vi tilrettelægger det på den rigtige måde, så vil de unge mennesker også være interesseret i stoffet", siger Michael Dyrby.

De ugentlige historier til programmet bliver valgt ud på baggrund af fire kriterier: Aktualitet, undervisningsmålene, fascination, og hvorvidt hele Danmark taler om emnet.

"Det her koncept er både enkelt og samtidig fyldt med kvalitet, så jeg kan love, at vikartimerne i den danske folkeskole virkelig kan blive opkvalificeret med det her produkt", siger nyhedsdirektøren og fortsætter:

"Udsendelserne vil blive distribueret over internettet, så underviseren kan efterfølgende hente udsendelserne og vise dem på et af de smartboards, som mange skoler efterhånden har".

Ikke kun aktualitet

"Jeg er med på, at skolen ikke kun skal være aktuel, for den skal også bidrage med perspektiv og være rettet både bagud og fremad, mens eleverne lærer basale færdigheder. Men her har læreren mulighed for at gøre undervisningen interessant, fordi det handler om noget, som andre mennesker også taler om".

I næste uge skal programmet testes på 25 skoler, men alle kan få lov til at deltage, hvis bare de henvender sig, oplyser Michael Dyrby.

De første testprogrammer har allerede været vist for en københavnsk skoleklasse, og her har undervisningsmaterialet knyttet sig til fagene geografi og religion. De fleste af opgaverne vil hovedsageligt egne sig til samfundsfagsundervisningen, men der vil også være udsendelser, som kan bruges i dansk- og historietimerne, oplyser Tv2.