Jens Raahauge

Blog

Ræven og pindsvinet

Noget om en lille boghandel, et satsning på flere udgange og en dyrkelse af facit.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fornylig opdagede jeg en ny boghandel på Vesterbrogade 176 i København. Den var rykket ind hvor der tidligere har været antikvariat, men der var flunkende nye bøger i vinduerne, og sortimentet var overraskende: Ikke én bestseller, men kun titler fra små forlag. Ejerne Louise Sondej og Adam Brones bekræfter at dette er deres særkende, for i mange boghandler kan man jo ikke få øje på mangfoldigheden bag stakkene med bestsellere. Her kan man fx finde pragtbøger fra Rhodos og Vandkunsten, oversete eller nyskabende værker fra Gladiator eller godbidder fra Jensen&Dalgaard. Det er skønt at opdage at litteraturens verden er rigere end man gik og troede. 

Men navnet Ræven og pindsvinet må dække over et eller andet. Jeg så undersøgende på de to indehavere, men syntes ikke at finde svaret der. Så kiggede jeg i Æsops retning, men fandt ingen fabler af det navn. Men så viste Google mig hen til den politiske filosof Isaiah Berlin. Han faldt i sin tid over en kryptisk sentens fra den oldgræske digter Archilochus: "Ræven ved mange ting, men pindsvinet ved én, stor ting." Berlin som sammen med sin familie flygtede til England fra Rusland i 1917, filosoferer over hvad det er der går galt da det 19. århundredes optimisme bliver afløst af totalitære regimer i det 20. århundrede.

Han argumenterer for at pindsvinene fortrænger rævene, at de der mener at vide hvad der er bedst, skaber systemer som menneskene må indordne sig under. Pointen er, at pindsvinene faktisk skaber deres umenneskelige systemer for - som udgangspunkt - at ville mennesket det gode. For de sidder inde med et facit.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Men der er brug for de skeptiske ræve, der kan bidrage til at begrænse pindsvinenes velmenende tvang.

Ved at læse om Berlin og Ræven og pindsvinet sendte jeg en venlig tanke til Sophias Spørgetime på Vartov: Det kom til at stå lysende klart at folkeskolereformen hviler på pindsvinenes velmenende tvang, og at kun et kobbel af kritiske ræve kan tilføre skolen den hule der giver hver eneste elev flere udgange.

På Kulturnatten i fredags var jeg i Ræven og pindsvinet for at fortælle om Janne Tellers beklageligt aktuelle pasbog Hvis der var krig i Norden, hvor danskere må flygte til Ægypten. Her havde jeg et eksemplar af bogen om Målstyring i dansk liggende. En af deltagerne tog den og bladrede i den: "Det er jo ligesom at få KOL-patienter til at føle sig ved fuld lungekapacitet ved at give dem korset på," sagde hun hovedrystende.