Oprør mod Norges nationale test

I går aftes offentliggjorde en anonym gruppe den læsetest, som samtlige norske 10. klasser skal gennemføre i dag. Samtidig boykotter mange elever prøverne i protest mod undervisningsministerens beslutning om at offentliggøre resultaterne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Trods offentliggørelsen på en udenlandsk internetside i aftes, afvikles læsetesten som planlagt i dag:

"Det er en færdighedsprøve, og selvom den ligger ude, så er der jo ingen, der har facit", siger ekspeditionschef i uddannelsesdepartementet Ida Børresen til bladet Utdannings netudgave.

På nettet truer den anonyme gruppe med at offentliggøre samtlige testopgaver, hvis ikke ministeren udskyder de nationale prøver. Elevorganisasjonen afviser kendskab til den lækkede prøve. Men skoleelevernes norske organisation har opfordret skoleelever over hele Norge til at boykotte de nationale prøver. Organisationen har endnu ikke noget overblik over, hvor mange elever, der har afleveret blankt i de første test, som finder sted i denne uge. Resultaterne af de første nationale prøver blev offentliggjort i sidste uge på det officielle netsted skoleporten.no og umiddelbart efter brugt af et medie til at rangliste de norske skoler.

Den norske lærerorganisation opfordrer eleverne til at gennemføre prøverne, men lægger kraftigt pres på ministeriet og uddannelsesdirektoratet:

"Hvis disse instanser ønsker tage udsanget alvorligt om, at 'det primære formål er, at skolen skal kunne tilpasse undervisningen til den enkeltes behov', må det vigtigste nå være at udvikle prøverne til fagligt gode og pålidelige hjælpemidler, ikke at gennemføre prøverne og offentliggøre resultaterne for enhver pris", siger Utdanningsforbundets formand Helga Hjetland. Hun opfordrer til, at hvis ikke ministeriet kan sikre tilstrækkelig kvalitet i prøverne og tid til både afvikling og pædagogisk opfølgning på resultaterne, så må de resterende prøver i år udskydes.

Læs mere