Charlotte Sahl-Madsen havde sin tale med på en iPad.

Nyt naturfagligt fællesskab skal styrke rekruttering

Videnskabsministeren indviede i går naturfagsfælleskabet Observatoriet i København. De to professionshøjskoler UCC og Metropol er med i samarbejdet. Men der skal flere penge til, hvis det for alvor skal virke, mener rektor Stefan Hermann fra Metropol

Publiceret Senest opdateret
Der var en stor forsamling fra forskellige naturvidenskabelige uddannelser.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var festklædte naturvidenskabsfolk, pindemader og jazzorkester, da videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen i går indviede Observatoriebygningen ved Botanisk Have i København. Det er er et bofællesskab af tre forskellige naturvidenskabelige organisationer, der flytter ind i det gamle observatorium, der blev bygget i 1861.

Institut for Naturfagenes Didaktik ved Københavns Universitet flytter altså sammen med det nydannede Center for Science Didaktik og Dansk Naturvidenskabsformidling.

"Der er en negativ fortælling om naturfag, den gør sig gældende i forhold til rekruttering og fastholdelse", sagde Nana Benjaminsen, centerleder i Center for Science Didaktik.

Center for Science Didaktik er en strategisk samarbejde, der består af de to store københavnske professionshøjskoler, UCC og Metropol samt Danmarks Pædagogiske Universitetsskole og Science KU. Samarbejdet blev indledt i januar i år.

Skal bryde igennem lydmuren

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen sendte fra talerstolen en opfordring ud om, at flere danske naturvidenskabsfolk skal bryde igennem lydmuren: Den nyttige viden, der bliver opbygget, skal bruges på skoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Hun håber, at det nye bofællesskab vil højne naturfagets status og dermed højne rekrutteringen.

"Vi skaber masser af interessant viden, men vi holder den i høj grad for os selv. Resultaterne skal ud, og der tror jeg kombinationen her af forskere og formidlere er god, sagde Charlotte Sahl-Madsen.

Afklaring om tilhørsforhold

Rektor på Metropol Stefan Hermann håber det nye bofællesskab vil skabe vækst nedefra, men hvis det for alvor skal slå an, er der brug for en flere midler og klarhed over, hvor pengene skal komme fra.

"Lige nu bliver det økonomiske ansvar flyttet mellem Det Frie forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd, det skal være klarere, hvem der skal betale, fortalte Stefan Hermann.

Han forestiller sig, at undervisere fra læreruddannelserne i perioder bliver tilknyttet Observatoriet, hvorefter de kan bruge forskningsresultaterne i undervisningen.