Debat

For fuld skrue

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Decentralisering for fuld skrue' hed en udmærket oversigtsartikel i Folkeskolennummer 45. Overgangen fra regelstyring til den opreklamerede 'mål og rammestyring' inden for de seneste ti år blev beskrevet.

For fuld skrue er det gået - værdiladningen af ordene har været entydige - decentralisering var bare godt og effektivt, og pippede man om centrale bestemmelser, blev ord som beton og det, der var værre, straks hæftet på. Vi har næppe endnu set enden på decentraliseringsvanviddet. At det måske ikke er særligt effektivt eller rationelt, at den dybe tallerken skal opfindes i hver enkelt kommune, er der ikke lydhørhed for i establishment.

Som tillidsrepræsentanter oplevede vi i foråret, hvordan kompetencen og aftalestoffet sivede igennem den centrale aftales niveauer og endte på skuldrene af så godt som uforberedte tillidsrepræsentanter. Nu står tillidsrepræsentanterne med ansvaret for store dele af kollegernes arbejdstid, og med den tilhørende ny løn og kommunernes decentralisering af lønnen vil der komme et voldsomt pres, for at kompetencen til forhandling heraf også havner på de 'ømme' tillidsrepræsentantskuldre.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Artiklen i Folkeskolengodtgør med pæne omsvøb, at det er sværere at varetage sine medlemmers interesser i et så decentralt system. Vi skulle hilse og sige, at det også var det, der var meningen!

Mig bekendt har der ikke været nogen solstrålehistorier - tværtimod har det vist sig, at kritikerne af aftalen havde ret. Vi fik flere undervisningstimer, og vi betalte med dele af vores forberedelsestid til en masse team- og udviklingsarbejde.

Det er os, som bliver bet i det decentraliserede magtspil, og det er på tide, at DLF-ledelsen kommer ud af sit elfenbenstårn og forstår, at der skal arbejdes hurtigt for at dreje udviklingen tilbage i retning af mere ens og fælles vilkår for lærerne.

Carsten Larsen

tillidsrepræsentant på Fanefjordskolen, Askeby

Powered by Labrador CMS