Ulovlig succes straffes – en anden frikendes

Ulla Tørnæs vil gøre ulovlig succes i Albertslund lovlig, men stoppe en anden ulovlig succes i København

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 22 år har Albertslund Kommune fordelt sine tosprogede børn, så det i dag højst er 30 procent af eleverne på hver skole, der har indvandrerbaggrund. Det har aldrig været nogen hemmelighed, siger den socialdemokratiske borgmester Finn Aaberg. Alligevel kom det som en stor overraskelse for undervisningsminister Ulla Tørnæs, da Københavns Kommune før sommerferien bad ministeriet om lov til at kopiere Albertslund-modellen.

»Det er første gang, vi er blevet bedt om konkret at tage stilling til det, som de altså har gjort med succes gennem 22 år i Albertslund. Kommunen har ikke hjemmel i loven til at sprede eleverne, men det ville være absurd, hvis jeg skulle stoppe den praksis, så nu gør vi den lovlig«, siger Ulla Tørnæs i et interview til Folkeskolens tv-magasin »Skolebænken« på dk4.

For 22 år siden tog Albertslunds borgmester ind til den daværende undervisningsminister Bertel Haarder og fortalte, at kommunen ville gennemføre en spredning af de tosprogede elever ved at tilbyde dem sprogundervisning på andre skoler. Da Haarder ikke mente, at ordningen var »direkte ulovlig«, gik man i gang. Og er fortsat med succes lige siden.

Succes som kriterium gælder dog ikke for Ålholm Skole i København. For tre år siden var 24 elever fritaget for undervisning i kristendom, men så udviklede skolen en særlig læseplan, som giver eleverne mulighed for at reflektere over deres eget liv og den måde, de opfatter verden og andre på. Samtidig valgte skolen at kalde faget religion.

I dag er kun fire elever fritaget for kristendomskundskab. Alligevel siger du ikke: »Her er en succes. Det vil jeg gøre lovligt«. I stedet kræver du skolens læseplan stoppet. Hvorfor?

»Læseplanen er ikke nogen ubetinget succes. Skolen har omgået loven bevidst, og vi har flere gange meddelt den, at faget hedder kristendomskundskab og ikke religion, og at læseplanen skal leve op til fagets formål. Det har man valgt at se bort fra på Ålholm Skole«, siger Ulla Tørnæs.

Hun er enig i, at det er utrolig vigtigt, at børn med anden kulturel baggrund får mulighed for at følge undervisningen i kristendom.

»Loven er ændret, så skolen er forpligtet til at tage en samtale med forældrene, inden den eventuelt fritager et barn. Forældrene skal blandt andet have at vide, at det ikke er et forkyndende fag. Det har været praktiseret i en række kommuner, og der har man lige så høj deltagelse som på Ålholm Skole«, siger Ulla Tørnæs.

En ulovlig succes i Albertslund vil du gøre lovlig, mens en ulovlig succes på Ålholm Skole skal stoppes?

»Som sagt synes jeg ikke, at det har været en ubetinget succes på Ålholm Skole«.

Er det ikke en succes, at ...

»Jo, men man kan godt nå det mål på en anden måde uden at ændre loven«, siger Ulla Tørnæs.

thejsen@dlf.org

krav@dlf.org

folkeskolen@dlf.org

Se hele interviewet i tv-programmet »Skolebænken« på dk4 tirsdag den 9. november, klokken 19.45