Debat

Varm lækker mad hvor og hvornår du vil

Er brug af madtermokande en basal teknik?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Håndværkere, studerende og folk på farten - de har gavn af et nemt, billigt og varmt måltid, der er parat, når man brug for det. Og er man alene hjemme, er det smart at kunne lave lækker nem mad til 1 person.

Metoden er enkel: Man lader retten koge i 10-15 minutter og hælder derefter maden på en varm, skoldet termokande - og så er retten parat til brug efter 1 time og holder sig varm 8-10 timer.

Se, hvordan man gør i denne stumfilm på 40 sekunder http://youtu.be/Ne1VselbJqg 

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Er denne metode så relevant, at den bør indgå i skolens undervisning? Rent praktisk vil det give nogle udfordringer, da maden på termokanden først skal spises 1-5 timer efter, maden er hældt på termokanden. Til gengæld giver det muligheder for at forberede mad til senere på dagen og til at udveksle og fordele madoplevelser. 

Er du nysgerrig nok til at prøve, kræver det en investering på omkring 300,- at komme i gang: Kik efter madtermokander på nettet og i butikken med udstyr til jagt, fiskeri og udendørsliv. Madtermokander er mere udbredt i Sverige og hedder mattermos. Typiske størrelser til 1 person er 0,5 l og 0,75 l.

Man kan lave mange retter på madtermokande - ikke kun suppe, som de fleste forventer.

Her er en opskrift på bæredygtig mad for 2 personer på 1,2 l madtermokande 

2 spsk ghee/smør eller rapsolie

2 tsk fintsnittet frisk ingefær

2 tsk fintsnittet frisk mild chili

3 tsk karry

3 grofthakkede tomater, 270 g

3 spsk grønne linser

2 spsk brune ris

2 groftsnittede kartofler, 200 g

1 grofthakket grøn peber, 200 g

1,5 dl kogende vand 

0,75 dl kokosmælk

1,5 tsk salt

1) Rist ingefær og chili i fedtstoffet, til ingefæren tager farve.

2)Tilsæt under omrøring: først karry, så tomater, linser og ris - og tilsidst kartoffel og peber.

3) Tilsæt salt og væde, bring blandingen i kog og kog i 15 minutter.

4) Hæld retten på en opvarmet termokande. Retten skal stå i termokanden i mindst 1 time.

Med venlig hilsen Peter Arklint