Miljøet kan være hårdt på Østerbyskolen, så vi skal finde lærere, der kan klare det, siger skolens bestyrelsesformand Maja Oxholm Larsen.

Ansættelse af lærere: Skoler bruger headhunterfirma

Skoler i Vejen Kommune bruger et headhunterfirma, når de skal ansætte nye lærere. Det spare tid og giver større sikkerhed for, at den nyansatte lærer passer ind i skolens kultur og det team, som læreren skal være en del af, siger skolelederne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fire skoler i Vejen Kommune er begyndt at bruge headhunterfirmaet Kape Process & Rekruttering, når de skal ansætte nye lærere og ledere.

At bruge et headhunterfirma til at finde nye lærere er aldrig set før i skoleverdenen, oplyser Lærernes a-kasse.

Indtil videre har Kape Process & Rekruttering fundet i alt 15 lærere og to skoleledere til fire skoler i Vejen Kommune - Østerbyskolen, Grønvangskolen, Brørupskolen og Højmarkskolen.

Honoraret er i gennemsnit 25.000 kroner per ansættelse. Det svinger efter, hvor grundig ansættelsesproceduren skal være. Men pengene er givet godt ud, lyder det samstemmende fra ledelsen på de fire skoler.

Gevinsten er, at der er større sikkerhed for, at den nyansatte passer godt ind i teamet og skolen.

"Hvis vi er nødt til at sende en lærer videre, koster det tre måneders løn, så det er fornuftigt for begge parter at finde det rette match, når man ansætter en ny lærer", siger formanden for skolebestyrelsen på Østerbyskolen, Maja Oxholm Larsen.

Skolen sparer tid

En anden gevinst er tid. Skoleledelsen sparer tid.

"Vi køber tid ved at bruge Kape Process & Rekruttering", siger skoleleder på Brørupskolen, Thomas Dræby Kragh.

"Vi er et forholdsvist nyt ledelsesteam, så vi har nok at se til", tilføjer han. Skolen har inden for det sidste halve år ansat to ledere, tre lærere og en resursemedarbejder med hjælp fra Kape Process & Rekruttering.

"Det har været en stor succes", siger Thomas Dræby Kragh.

Hårdt arbejdsmiljø på skolen

Det hele begyndte på Østerbyskolen for et par år siden. Fire nyansatte lærere gik ned med stress, to af dem kort tid efter, at de var begyndt på skolen.

Skolen prøvede at hjælpe dem, men de kunne ikke reddes, fortæller skolebestyrelsesformanden Maja Oxholm Larsen. Lærerne blev sygemeldt og måtte væk fra skolen. De kunne ikke tåle mosten.

"Miljøet på skolen kan være hårdt", siger Maja Oxholm Larsen.

"Vi har en del børn fra socialt belastede hjem. Nogle lærere kan ikke tage det. De kan ikke klare at se børn, der ikke får det, de skal have, derhjemme, og som skal indberettes. Andre kan", tilføjer hun.

Lærere ansættes gennem rekrutteringsfirma

Lærere af rette støbning

Skolen måtte så prøve at finde lærere, der passede til de pædagogiske udfordringer på skolen, indså skoleledelsen, og skolelederen Allan Lauenblad henvendte sig til Karin B. Pedersen, en tidligere skoleleder, som Allan Lauenblad kendte i forvejen. Hun var nu indehaver af konsulentfirmaet Kape Process & Rekruttering.

Lauenblad og Pedersen strikkede så en ansættelsesprocedure samme, som de har videreudviklet gennem de sidste to år, hvor Østerbyskolen har ansat i alt seks lærere. P.t. ser modellen sådan her ud:

• Karin B. Pedersen taler med lærerne i det team på skolen, som den nye lærer skal ansættes i. Hvilke ønsker har de til den nye kollega?

• Karin B. Pedersen finder frem til ansøgere som passer til profilen og vælger et antal ud, som hun taler med i halvanden time.

• Hun finder frem til en eller to, som så kommer til ansættelsessamtale med skoleledelsen og de eventuelt kommende team-makkere.

•  Ansøgeren skal herefter levere prøveundervisning i de klasser, som hun skal have. Skolens tillidsrepræsentant og en eventuelt kommende kollega, som teamet har udpeget, overværer undervisningen.

"Faktisk er ansøgeren på skolen en hel dag. Hun er ikke kun i klasselokalet, hun er også med inde på lærerværelset. Hun går rundt på skolen med sine kommende teamkolleger", fortæller bestyrelsesformand Maja Oxholm Larsen.

"Det er for at finde ud af, om kemien er i orden. Om det er det rette match. Begge veje. Det er også for ansøgerens skyld - så vi undgår en situation senere hen, der er træls for begge parter", tilføjer bestyrelsesformanden.

Højt tempo i ansættelsesprocessen

Højmarkskolen et andet sted i kommunen hyrede også Kape Process & Rekruttering, da skolen før sommerferien i en fart skulle have ansat lærere i fire nyoprettede stillinger.

"Vi havde omstruktureret og kunne se, at vi kunne oprette fire nye stillinger. Vi var sent ude, og der er rift om lærerne på den tid af året, så for os var vigtigt, at det gik hurtigt", siger Lene Korsgaard.  Og hurtigt gik det:

"Karin ringede og sagde: 'Nu har jeg en, der lige passer til jeres profil'. Og jeg sagde så: 'Lad os få hende til samtale'", fortæller Lene Korsgaard. Det skete så fire gange, og sagen var bøf.

"Hvis du ringer om et år, kan jeg sige, om det er en succes - men jeg har en god fornemmelse", siger Lene Korsgaard.

Effektiv søgning efter læsevejleder

Hendes kollega fra Grønvangskolen, skoleleder Claus Holm, fandt selv de nye lærere, skolen skulle bruge efter sommerferien, gennem almindelig annoncering. Men ansøgningerne til en nyoprettet stilling som læsevejleder var ikke kvalificerede nok, så Claus Holm tog kontakt til Karin D. Pedersen fra Kape Process & Rekruttering, som han kendte i forvejen, og hun fandt frem til en kvalificeret læsevejleder.

Skolelederne siger, at en af forskellene i forhold til et almindeligt ansættelsesforløb er grundigheden. Karin D. Pedersen taler eksempelvis i halvanden time med de ansøgere, hun har valgt ud i første omgang. Og anden samtalerunde med skoleledelse og tillidsrepræsentant er på tre kvarter. Normalt er der kun en ansættelsessamtale på et kvarter.

"Vi er os fuldt bevidst, at det koster nogle penge, men det gør det også, når lærere bryder sammen og bliver syge. Og det er træls for begge parter. Vi ser det som en investering og et gode for både os og ansøgerne", siger bestyrelsesformand Maja Oxholm Larsen.

Powered by Labrador CMS