Skinger minister holdt brandtale til elever

Stop Nu's demonstration imod nedskæringer og forringede uddannelser i dag foran Christiansborg blev brandtalernes dag. Først undervisningsminister Ulla Tørnæs, så Holger K. Nielsen fra SF og til slut Thor Möger Pedersen fra Stop Nu.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Tak fordi jeg endelig endelig - må tale til jer", sagde Ulla Tørnæs og understregede, at hun selvfølgelig gerne vil have blomsten af Danmarks ungdom i tale.

Det gav lidt små-buh rundt omkring, men ministeren fik lov til at tale om, at Danmark skal satse på uddannelse, prioritere uddannelse højt så vi kan måle os med andre og være i top. Hun fik også lov til at sige, at regeringen har afsat 3,5 milliarder kroner mere til uddannelse, end den tidligere regering gjorde.

Det var først da hun gentog de 3,5 milliarder et par gange og sagde, at de mange tusinde fremmødte elever og studerende aktionerer på baggrund af misinformation, at hun blev buhet ud.

"I aktionerer på baggrund af misinformation og fejlagtige oplysninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd", råbte hun.

"Undervisningsministeriet har tilbagevist de informationer, Erhvervsrådet er kommet med".

Demonstrationen buhede, og ministeren blev skinger.

"Dialog forudsætter at man kan lytte, og jeg synes ikke, det går så godt for jer", skreg Ulla Tørnæs.

Det fik demonstranterne til at stå og hoppe på stedet, og ministeren sluttede med at sige tak for ordet og kalde det ærgerligt at de ikke ville lytte.

Repræsentanter for de studerende skal mødes med Ulla Tørnæs på torsdag til videre drøftelser om uddannelsespolitikken. Det sker efter de mange aktioner og lukninger af skoler og uddannelsesinstitutioner, der har fundet sted over hele landet de seneste dage.

Holger K. Nielsen indtog scenen under juhu-råb, da han sagde, at "Vi skal have dialogen, vi skal lytte, og det gælder også repræsentanter fra regeringen".

Thor Möger Pedersen fra Stop-Nu sagde tak til mængden, fordi de havde opført sig godt, mens ministeren talte også selv om hun ikke havde taget dem alvorligt.

"Ministeren var provokerende og arrogant. Jeg tror, det er fordi politikerne er bange for os. De kan ikke længere undgå at tage os alvorligt. Se jer omkring, vi må tages alvorligt", sagde han til de tusindvis af unge demonstranter.

"De fremstiller os, som om vi er et led i en socialdemokratisk skræmmekampagne. Men vi står ikke her, fordi vi tænker på navnet på den næste statsminister. De tager fejl. Vi vil altid kæmpe for ordentlige uddannelser, ligegyldigt hvilken regering vi har".

"Der er skåret ned på uddannelsesområdet. Det siger alle. Regeringen forsøger at splitte os og fortælle folk, at vi forkælede snotunger. Men vi er en seriøs ungdom, der ikke er egoistisk. Vi står her fordi studerende hver dag undervises i vindueskarme, fordi de københavnske folkeskoler er nedslidte. Vi siger Stop Nu til den dagsorden, der har tyranniseret ungdommen de seneste 20 år. Hvorfor ikke gøre uddannelse gratis? Hvorfor ikke fjerne moms på undervisningsbøger? Hvorfor ikke sikre praktikpladser til alle og renovere skolerne? Vi får ikke vores krav igennem i dag eller i morgen. Vi er fremtiden, men en dag bliver vi nutid. Hold fast i vores krav".

Læs mere