Regeringen har forpligtet sig til at besparlsen på 1 procent årligt i fire år ikke kun skal gælde kommunerne, men hele den offentlige sektor. Af dette diagram fra KL fremgår det, at kommunerne har båret størsteparten af de offentlige besparelser de senere år.

Økonomiaftale: Lille plaster på 'minusvækst'-hullet næste år

Det såkaldte "omprioriteringsbidrag" på 1 procent, som den nye regering har krævet af kommunerne de kommende år, er blevet blødt en smule op for 2016. I det første år føres 1,9 milliarder af pengene tilbage til kommunerne, specielt til de borgernære områder, herunder folkeskolen. KL og regeringen er netop nået til enighed om kommunernes økonomi næste år.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

KL: Regeringens omprioritering vil ramme skolerne 

KL har beregnet, at den årlige én-procent besparelse (2,4 mia. om året) svarer til fx 5.000 færre lærere i folkeskolen.

"Der bliver reelt tale om minusvækst i stedet for nulvækst. Det hænger ikke sammen med de valgløfter der blev givet. Kan Thulesen Dahl acceptere den linje, for det ligger meget langt fra en lovet 0,8 procents vækstramme?", spørger formand for FTF, hovedorganisation for blandt andre lærerne, Bente Sorgenfrey, i en kommentar til det netop indgåede forlig.

"Vi er nødt til hele tiden at sikre, at skatteydernes penge anvendes, hvor de gør størst gavn for borgerne. Det er væsentligt, at hele den offentlige sektor bidrager til at frigøre midler, som kan anvendes til prioriterede indsatser. Fx sundhed, ældre og tryghed. Omprioritering har været et gældende princip i staten i mange år. Nu udbredes princippet til kommunerne", siger finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Han har i forhandlingerne forpligtet sig til, at 'omprioriteringsbidraget' skal gælde hele den offentlige sektor og ikke blot kommunerne i de næste fire år.

Se aftaleresultatet via linket til højre

Tilføjelse 14.45:

KL-formand Martin Damm slår fast, at KL vil forsætte med at forsøge at få besparelserne fjernet for årene efter 2016. I en kommentar til aftalen på KL's hjemmeside står der:

"Det er en del af forhandlingsresultatet med regeringen, at udmøntningen af omprioriteringsbidraget skal diskuteres med kommunerne ved de årlige økonomiforhandlinger. Og KL-formanden slår fast, at hvis regeringen kan få Folketingets opbakning til at fastholde omprioriteringsbidraget, vil KL også i de kommende år kæmpe hårdt for, at så stor en del af pengene som overhovedet muligt føres tilbage til det kommunale område.

"Nu har vi fået fastlagt økonomien for 2016.Vi vil også fremover bide os fast i forhandlingsbordet og fortsat kæmpe imod, at regeringen med dette omprioriteringsbidrag tvinger kommunerne til at skære hårdt i kernevelfærden," siger Martin Damm på KL's hjemmeside.

DLF om økonomiaftale: Der er brug for flere lærere

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Powered by Labrador CMS