Debat

Dem der ikke får 02 i dansk og matematik?

Hvem griber den stor gruppe af unge, der ikke består deres 9. klasse med 02 i dansk og matematik?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg arbejder til dagligt som Ungekonsulent i Esbjerg kommune. Mit job består blandt meget andet i, at understøtte de unges vej i uddannelsessystemet. I den forbindelse, støder jeg ofte på unge, der ikke kan honorere karakterkravene om 02 i dansk og matematik. Dette faktum parkerer dem, for indeværende, i de få tilbud der nu er, når man er mellem 15- 17 år. Ungdomsskole, KUU (Kombineret Ungdomsuddannelse), Produktionsskole og… Hvad findes der ellers? Er den unge så uheldig, at have været uden for skolesystemet i en periode, og dermed ikke opfylder kravet om 9 års skolegang, så er udvalget endnu mindre. Reelt står valget mellem ungdomsskolen, specialtilbud, skole/job/praktik- ordning, eller en eller anden foranstaltning under LAB- loven.

I Esbjerg har jeg hørt om tal på alt mellem 13 og 20 %, af de nuværende 9. klasseselever, der ikke kan honorere de nye karakterkrav. Det virker voldsomt, hvor end det reelle tal ender. KUU er begrænset af et bundet antal pladser, produktionsskoleophold kvalificerer i sig selv, ikke til hverken erhvervsuddannelse eller andet, uden eksamen med minimum 02 i dansk og matematik. Ungdomsskolen er reelt det eneste bud på en tragt, vi kan hælde denne store gruppe af unge igennem. Og er det reelt muligt?

Er nogen bekendte med gode og spændende tanker om denne målgruppe? Hvordan bliver de håndteret i jeres kommune? Er der lavet planer, eller statiskikker over, hvor de skal fortsætte efter ferien? Hvad er det for en type problemer de unge står med, når de ikke består deres 9. klasse? Snakker vi diagnoser, personlige og/eller sociale problemer, faglighed??? 

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Powered by Labrador CMS