Undervisningsministeriet og professionshøjskolerne har korps af konsulenter, der underviser i, hvordan man arbejder læringsmålsstyret med de nye Fælles Mål. Men selvom Fælles Mål er obligatoriske, er læringsmålstyring det ikke.

Ministeriet: Læringsmålstyret undervisning er ikke obligatorisk

De nye, forenklede Fælles Mål gælder fra 1. august. Men er lærerne så også lovmæssigt forpligtet til at gå over til læringsmålstyret undervisning? Det har været et omdiskuteret spørgsmål blandt lærerne. Svaret er nej. Undervisningsministeriet dikterer ikke, hvordan lærere skal undervise i folkeskolen.

Publiceret

NYE FÆLLES MÅL

Fra det kommende skoleår er det de nye Forenklede Fælles Mål,der er gældende i den danske folkeskole. Men en række skoler ogkommuner har besluttet at bruge de nye mål i skoleåret 14-15. Detgælder blandt andet hele Københavns Kommune, og Folkeskolensredaktion har derfor besøgt Utterslev Skole og fortæller i en rækkeartikler om lærernes erfaringer med de nye Fælles Mål generelt og ide enkelte fag. 

Læs blandt andet: 

Dansk-elever kan mærke målene

Arbejdstiden er den største udfordring

Skærpet fokus i engelsk, men tiden rækkerikke 


Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fælles Mål 2015: Mål kan give børn forståelse for egen læring 

De nye, forenklede Fælles Mål træder i kraft 1. august. Men bliver læringsmålsstyret undervisning så også obligatorisk? Det spørgsmål er blevet diskuteret heftigt i debatten på folkeskolen.dk.

Nej, fastslår Undervisningsministeriet i en e-mail til folkeskolen.dk

"Læringsmålstyret undervisning er ikke obligatorisk. Det er op til den enkelte lærer at vælge, hvordan han/hun ønsker at tilrettelægge undervisningen ud fra Fælles Mål, så den bedst muligt imødekommer elevernes forudsætninger", skriver ministeriet.

Kommuner og skoleledere kan kræve målstyret undervisning

 "Undervisningsministeriet regulerer ikke undervisningsmetoder", tilføjer ministeriet.

De nationale kompetencemål (der afløser de tidligere trinmål) er obligatoriske. Og de nye færdigheds- og vidensmål er obligatoriske. Men Folketinget bestemmer altså ikke, hvordan du som lærer skal undervise dine elever.

Læringsmålstyret undervisning er frivillig

Ministeren lyttede: Målstyring alligevel ikke et hovedmål i læreruddannelsen 

Så lærer Lasse Bak Sørensen har altså helt ret, når han i en debattråd på folkeskolen.dk skriver:

"DET ER FULDSTÆNDIG FRIVILLIGT, OM DU VIL LÆRINGSMÅLSTYRE DINE ELEVER!"

Lasse Bak Sørensen tilføjer:

"Det kunne være interessant, at få en kommentar til ovenstående udsagn fra Antorini eller nogle af de mange UCC-konsulenter, som har forsøgt at bilde lærerne ind, at læringsmålstyret undervisning er en del af skolereformen".

Debat: Det er fuldstændig frivilligt, om du vil læringsmålstyre dine elever

Det er hermed gjort, og svaret fra ministeriet er altså klart: Der er ikke noget lovkrav om, at undervisningen skal være læringsmålstyret.

Et andet sted i debattråden skriver Lasse Bak Sørensen:

"Hvis højere magter påstår, at læringsmålstyret undervisning er lov, lyver de. Hvis de bruger deres magt til at gennemtvinge metoden, er der kun én mulighed: civil ulydighed".

Igen: Undervisningsministeriet oplyser altså, at læringsmålstyret undervisning ikke er obligatorisk.

Kommuner og skoleledere kan kræve målstyret undervisning 

 

    

Powered by Labrador CMS