Danske aktie-kroner vælter ned i pengekassen i Lærernes Pension

Med et afkast på lige over ni procent i Lærernes Pension i årets første tre måneder kan lærerne glæde sig over en flyvende start på 2015. Også ATP har højt afkast her i første kvartal af 2015. De mange penge kommer i begge tilfælde især fra rekordafkast i danske aktier. Den enkelte lærers depotrenten i år er 5,5 procent efter skat.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes opsparing i Lærernes Pension er i første kvartal af 2015 blevet forrentet med hele ni procent. Dette gode resultat skyldes især et usædvanlig højt afkast på de penge, som selskabet har investeret i danske aktier, der har givet et afkast på hele 23,4 procent i årets første tre måneder, oplyser pensionsselskabet.

Derudover har den lave rente sikret en kursgevinst på 17 procent på de såkaldt lange tyske statsobligationer, som selskabet har. 

Lærernes Pension tilbage på sporet efter lockouten

I alt har der på de blot tre måneder været kursgevinster på otte milliarder kroner. Det skal ses i sammenhæng med, at Lærernes Pension har investeringsaktiver på godt 70 milliarder.

"Vi holder et skarpt øje på den risiko, vi kan tage, så vi ikke udsætter medlemmernes penge for fare. Men vi har så solide buffere, at vi også kan have investeringer i aktiver, der kan give gode afkast", udtaler administrerende direktør Paul Brüniche-Olsen i en pressemeddelelse.

En mindre del af selskabets portefølje er investeret direkte i kinesiske aktier, som er steget med næsten 30 procent i årets første tre måneder.

Depotrenten på hver enkelt overenskomstansat lærers opsparing blev i december 2014 fastsat til 6,5 procent før skat eller 5,5 procent efter skat i 2015.

Flere pensionskroner til lærerne

Et af de bedste afkast hos ATP i fem år

Kronerne vælter også ned i ATP's pengetank. Koncernens investeringsportefølje gav således i første kvartal 2015 et afkast på 5,8 milliarder kroner. Det svarer til et afkast på seks procent før skat og omkostninger.

"ATP's investeringer gav et af de bedste kvartalsafkast i fem år, drevet af særligt vores danske aktieportefølje, som i første kvartal gav et rekordafkast. Vores investeringsafkast på knap seks milliarder kroner lægges til bonuspotentialet, som over tid bruges til pensionsforhøjelser. Det er en god nyhed for medlemmerne", siger direktør i ATP Carsten Stendevad i en pressemeddelelse.

ATP beskytter pensionsgarantierne

ATP's såkaldte afdækningsportefølje gav et afkast på 76,8 milliarder kroner før skat, svarende til 65 milliarder kroner efter skat. ATP hensatte 64,4 milliarder koner til medlemmernes pensionsgarantier.

Formålet med afdækningen er at sikre, at medlemmerne får de lovede ATP-pensioner, uanset om renten stiger eller falder. Bestyrelsens målsætning om til enhver tid at kunne leve op til pensionsgarantierne blev dermed opfyldt, fortæller Carsten Stendevad.

"På trods af historisk lave renteniveauer er ATP i stand til at levere de gode fremtidige pensioner, vi har lovet vores medlemmer. Det skyldes, at ATP's afdækningsportefølje beskytter pensionsgarantierne mod renteudsving," siger han.