Folkeskoleforældre

Blog

Gør understøttende uv til tolærertimer og få bedre inklusion

Skoler og kommuner kan uden meromkostninger skabe bedre mulighed for inklusion ved at omlægge understøttende undervisning til to-lærertimer. Det bør undervisningsministeren opfordre til – særligt set i lyset af ny SFI-rapport.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En netop offentliggjort undersøgelse fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, viser, at seks ud af ti inkluderede elever i folkeskolen savner hjælp og støtte i den daglige undervisning. Undervisningsminister Christine Antorini finder heldigvis rapportens konklusion bekymrende og siger, at hun nu vil dykke ned i tallene bag rapporten og diskutere det med forligskredsen og Kommunernes Landsforening.

Det er vi i Folkeskoleforældre meget begejstrede for at høre, da vi ved flere lejligheder har påpeget problematikken og bedt både minister, Folketing og kommuner om at tage problematikken alvorligt. Folkeskoleforældres holdning er fortsat, at inkluderede børn SKAL have den støtte, de har behov for – for deres skyld, men også for resten af klassen. Og ministeren har ganske ret i, at én af måderne til støtte kan være ekstra brug af to-lærerordning. Dog er det ganske dyrt for skoler og kommuner og foregår således sjældent i praksis…

Derfor er det helt oplagt, hvis Undervisningsministeren efter SFI-rapportens konklusion nu opfordrer skoler og kommuner til at gøre brug af skolereformens indbyggede og oplagte mulighed for to-lærerordninger. Vi har før foreslået det, og vi gør det gerne igen:

Folkeskoleforældre

Folkeskoleforældre arbejder tværpolitisk for et mangfoldigt og forskningsmæssigt funderet skolesystem med gode faglige og sociale forhold for børn. Folkeskoleforældre er for alle forældre til skolesøgende børn og andre, der deler vores fokus. Læs mere på folkeskoleforaeldre.dk

Uden meromkostninger kan kommunerne nemlig få to voksne i mange af klassernes faglige timer ved at konvertere understøttende undervisning til timer med to lærere/voksne i klassen. Hjemlen til dette findes i folkeskolelovens § 16 b, stk. 1. Det foregår ganske enkelt ved, at skolelederen ansøger kommunen om tilladelse, og at skolebestyrelsen udtaler sig om det, før tilladelse gives. Ordningen er primært tiltænkt indskolingen, men kan anvendes på andre klassetrin, hvis der er en særlig begrundelse. Og det må inklusion vel siges at være?

Det løser bestemt ikke alle udfordringer ved inklusion. Men det kunne være en start.Vi ser frem til ministerens offentlige opfordring!