Næse til minister

Ole Vig Jensen har fået en ordentlig næse af Ombudsmanden, mener Frank Dahlgaard

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Frank Dahlgaard fra Det Konservative Folkeparti hævdede under debatten i Folketinget i sidste uge om gratisprincippet i folkeskolen, at undervisningsminister Ole Vig Jensen har fået en 'eftertrykkelig næse' af Ombudsmanden, fordi ministeren har forsømt sit tilsyn med ulovlige forældrebetalinger til skolerejser og lejrskoler.

- Nogle rejseliderlige lærere har i de senere år fået skolerejserne til at flippe ud, så det efterhånden koster mange forældre flere tusinde kroner hver gang, siger Frank Dahlgaard til Folkeskolen.

- Skolelederne skulle have stoppet det, men de har svigtet. Og skolebestyrelserne og kommunalbestyrelserne har også svigtet.

- Så skulle ministeren have grebet ind, det er jo ham, der har tilsynspligten, men det har han ikke gjort.

- Han gør først noget nu, fordi han har fået en ordentlig næse af Ombudsmanden, påstår Frank Dahlgaard.

Men Ole Vig Jensen vil ikke tage imod næsen. I Folketingssalen replicerede han:

- Jeg vil godt minde om, hvad Ombudsmanden har sagt ud over at slå princippet om vederlagsfri undervisning fast. Ombudsmanden har sagt, at han er enig med ministeriet i, at skolen som udgangspunkt er berettiget til at modtage bidrag, der betales på frivillig basis af forældre og andre, også bidrag, der betales til dækning af lejrskoler, sprogrejser og så videre.

- Det betragter jeg ærlig talt ikke som en næse.

Bruno Jerup, Enhedslisten, går så vidt som til at beskrive ministerens svigtende tilsyn som 'tæt på embedsmisbrug og magtfordrejning'.

- Det er flere år siden, at ministeriet blev gjort opmærksom på, at der er strid mellem lov og praksis på det her område. Ministeren burde for længst have gjort kommunerne og skolerne opmærksom på, hvad der er lovens ånd og bogstav, siger Bruno Jerup.

- Og da Ombudsmandens foreløbige redegørelse kom her i august, greb ministeren heller ikke ind, og det har han heller ikke gjort, efter at den endelige redegørelse er kommet.

Ministeren siger, at 'indtil den ny lov er vedtaget, skal jeg administrere på det eksisterende retsgrundlag'. Og det vil ministeriet om kort tid udsende en orientering om til kommunerne?

- Det bliver spændende at se, om den orientering så bliver i lovens ånd med et entydigt signal om, at den hidtige praksis skal stoppes. Ellers vil vi kalde ministeren i samråd, siger Bruno Jerup.jvo