Lærer til lærer

Same-armbånd

I forbindelse med Danmarks Håndarbejdslærerforeningens jubilæumskonference blev der udbudt forskellige workshops.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en af workshopsene lærte vi at flette same-armbånd, som er et gammelt traditionelt håndværk som samerne er kendte for. Kirsten Rømer stod for kyndig undervisning og havde til inspiration medbragt mange fine og forskellige armbånd.

Fletningen kan være 3-trådet eller 4-trådet og kan varieres i uendeligt mange udtryk. På kurset anvendte vi en tynd tintråd (3 mm - 4 mm) til fletningen, da den er blødere at arbejde med end sølv. Når fletningen er færdig, syes den med usynlig nylontråd på et stykke skind, der er tilpasset ens håndled. Til sidst afsluttes armbåndet med en trense og lille (horn)knap.

Det var forbløffende nemt at flette i tintråd, da tråden helt naturligt lagde sig ”til rette” i fletningen. Materialet er dog temmelig dyrt, men kan godt erstattes med andre former for tråd eller snor. Det kræver stor fingerfærdighed og akkuratesse at forme og sy skindarmbåndet. Også her kan man dog tænke i alternative materialer, fx filt.

Arbejdet med samearmbåndene var spændende og resultatet blev rigtig flot! Med lidt andet materialevalg vil same-armbåndene sagtens kunne find vej ind i håndværk- og designundervisningen.