Mathias fra 3.a viser stolt det maleri, han har arbejdet på siden før jul, inspireret af Poul Pavas kunst.

Elever udstiller deres kunst sammen med Poul Pava

Siden december har et valghold af elever fra 1. til 10. klasse på Nymarkskolen i Slagelse arbejdet på malerier i samarbejde med kunstneren Poul Pava. I denne uge udstiller de deres værker sammen med kunstneren. "De har fået rigtigt meget ud af det", fortæller deres billedkunstlærer.

Publiceret
Eleverne har også dekoreret en sofa.
Maja, Sabrina og Emil fra 8. og 9. klasse har arbejdet sammen med elever fra alle årgange på valgholdet.
De endelige billeder blev meget anderledes end udgangspunktet.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvis åben skole virkelig skal betyde noget, så skulle vi jo samarbejde med en rigtig kunstner!". Sådan sagde billedkunstlærer Ditte Holberg en dag til sin skoleleder, da de sad og snakkede på lærerværelset. "Det var jo bare en tosset ide. Men da han smilede og lidt provokerende svarede 'Hvorfor gør du så ikke det?', så gik jeg i gang", fortæller hun. Hun skrev et brev og talte med sin kollega Stine Bach, som foreslog hende at sende det til kunstneren Poul Pava.

Og sådan begyndte et kunstprojekt på Nymarkskolen i Slagelse, som i denne uge kulminerer i en flot udstilling i det lokale galleri Det Røde Tårn, hvor over 100 mennesker tirsdag fejrede åbningen.

Valgfag fra 1. til 9. klasse sammen

Da Poul Pava ringede tilbage til Ditte Holberg, var han umiddelbart ikke interesseret i at samarbejde. "Han hader billedkunstlærere, der vil trække et projekt ned over eleverne og sige, at de skal lade sig inspirere af en mand, de ikke kender. Men vi havde en rigtig god snak om det, og blev enige om, at børnene kun skulle være med, hvis de selv var motiverede og havde lyst til samarbejdet", fortæller Ditte Holberg.

Hun og Stine Bach skrev derfor ud til alle forældre og spurgte, om der var nogle, der havde lyst til at arbejde med Poul Pava på et særligt valghold. Holdet blev udbudt for alle elever fra 1. til 9. klasse og for at alle kunne mødes samtidig, blev det lagt efter de almindelige timer som faglig fordybelse i lektiecafetiden.

"Til at starte med troede vi, at det ville blive svært, fordi de små behøver rigtigt meget hjælp i forhold til de store. Men det viste sig, at når vi først kom ned i rummet, så blev vi som en stor familie om projektet. De store hjalp de små samtidig med, at de kørte deres eget", siger Ditte Holberg.

Poul Pava insisterede på, at der skulle være pondus i projektet - det skulle være rigtigt godt. Så de to billedkunstlærere besøgte ham en weekend og fulgte hans arbejde hjemme, i hans atelier og restaurant for at lære ham rigtigt at kende som kunstner og finde ude af, hvad der ligger bag hans kunst.

"Oplægge til eleverne blev baseret på en masse billeder fra turen, og så tog vi Poul Pavas oplæg til projektet og omsatte det til børnehøjde. Vi fortalte eleverne en masse om mande, hvorfor han laver små mænd og hvordan han selv fortolker sine billeder. Vi snakkede om farver og opbygning og baggrund, som man går i billedkunst. Så fik de til opgave at lave skitser med inspiration fra Poul Pavas kunst, og derefter gik de i gang med at male hver deres maleri".

Eleverne har brugt de samme farver og materialer som Poul Pava arbejder med, og de har arbejdet med hans teknikker, hvor han laver streger og klatter og maling, der løber.

"Man de har arbejdet med det fra december og frem til nu, og deres billeder har ændret sig meget. De har tænkt over billederne fra uge til uge, og resultat er meget langt fra udgangspunktet".- eleverne har udviklet sig igennem hele forløbet.

Eleverne voksede 10 cm

Tirsdag var der så fernisering på udstillingen. Poul Pava har i forbindelse med projektet udsmykket en Garia-golfbil. Så han mødte op på skolen og mødtes med eleverne og sammen kørte de fra skolen til gennem byen på golfbil og cykler til kommunens store udstillingslokaler i Det Røde Tårn.

"Der kom over 100 mennesker, så det var langt fra kun forældre. Der kom også nogle kinesere, fordi Poul Pavas kunst er meget populær i Kina. Eleverne fik masser af anerkendelse, de voksede 10 cm allesammen", fortæller Ditte Holberg.

Hun er da heller ikke et øjeblik i tvivl om, at de har fået rigtigt, rigtigt meget ud af projektet.

"Alene det at møde en rigtig kunstner - et så anderledes tænkende menneske en vi andre. Tid er jo fx en ikke en faktor for ham, det handler om at leve, så hvis man er midt i en proces, når klokken ringer, så arbejder man færdig. Og så det at skabe noget, som har en værdi ud over mor og far. De har sat rigtigt meget pris på at udstille. En ting er, at vi lærere anerkender det de laver og siger, at de er dygtiger, men her var de virkelig stolte. Også fordi de har arbejdet så længe med deres malerier".

Eleverne blev også trænet i at sætte ord og følelser på deres billeder.

"Det betyder meget. Også for de børn, der ikke er så fagligt stærke, at mærke, at de kan bruge deres mundtlighed på en anden måde ved at forhold sig til billeder. Der er allerede mange af dem, der er kommet med nye projekter, de gerne vil arbejde på".

Poul Pava har ikke ønsket nogen betaling for arbejdet. Golfbilen er sponseret af Garia. Den sælges til højestbydende, og pengene går til kunst til Nymarkskolen. Udstillingen er åben til og med på søndag i Det Røde Tårn i Slagelse.