Dragør-elev: Ingen grund til at vælge privatskole

Selvom Dragør Kommune ligger tæt på Københavns omfattende udvalg af privatskoler, går kun 3,3 procent af kommunens elever på privatskole. Det gør Dragør til en af de kommuner, der har størst tilslutning til folkeskolen – kun overgået af Læsø og Fanø. Charlotte Barfod Carlsen går i 8. klasse på Dragør Skole, og hun ser ingen grund til at skifte.

Publiceret
»Jeg synes, jeg lærer mere på friskolen«, siger 13-årige Christoffer Andersen, der bor i Nyborg Kommune, som skiller sig ud ved at være den kommune i Danmark, hvor flest elever går på en privat skole: Hele 32,5 procent.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Vi har et rigtig godt sammenhold i min klasse. Vi er ikke særligt mange, så lærerne har god tid til at gå igennem hver ting med os alle sammen, og jeg føler, at der er et højt niveau. Det betyder rigtig meget«, siger hun.

Charlotte Barfod Carlsen overvejede en kort overgang at skifte til en privatskole i København, fordi hun gerne ville prøve noget nyt. Men hun blev, fordi hun gerne ville afslutte på Dragør Skole også. Det betød noget at gennemføre, forklarer hun.

»Der er to fra min klasse, som har skiftet på grund af sport eller andet. Men der er et godt fællesskab på min skole - og der er ikke så gode transportmuligheder til København«, siger Charlotte Barfod Carlsen.

Privatskolefremgang har konsekvenser

Professor i uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet Palle Rasmussen forklarer, at der i dag er fire hovedårsager til, at forældre og elever vælger friskolerne frem for folkeskolen.

»Nogle forældre vælger en skole med en særlig profil, eksempelvis religiøse skoler eller sportsskoler. Andre flytter, fordi de vil give deres børn et fagligt løft i for eksempel udskolingen - eller for at undgå socialt udsatte grupper. Og så er der den helt store fremgang, nemlig privatskoler åbnet af forældre på grund af lukning af den lokale folkeskole«, forklarer han.

Vennernes valg påvirker

13-årige Christoffer Andersen bor i Nyborg Kommune, som skiller sig ud ved at være den kommune i Danmark, hvor flest elever går på en privat skole: Hele 32,5 procent. Christoffer Andersen gik selv i folkeskole på Aunslev Skole frem til slutningen af 6. klasse, hvor han tog valget om at skifte til Nyborg Friskole.

»Jeg havde hørt, at det var bedre at gå på friskolen, og jeg ville gerne lære mere. Det synes jeg virkelig også, jeg gør, for lærerne går lidt mere op i det her. Der er mere respekt og ikke så mange, der bliver drillet«, forklarer han.

Powered by Labrador CMS