Debat

En enig bestyrelse i Frederiksberg Lærerforenings anbefaler et NEJ til OK15.

Den indgåede aftale med KL sikrer ikke lærere og børnehaveklasseledere de mest grundlæggende vilkår for et godt arbejdsmiljø og en kvalitativ undervisning. Derfor anbefaler en enig bestyrelse i FLF alle medlemmer at stemme NEJ til aftalen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I november 2014 blev skoleleder Niels Christoffersen kritiseret af Frederiksberg Kommune for at melde ud til forældrene, at vilkårene for undervisningen var for ringe – og lærernes arbejdsmiljø var truet af Lov409.

I opbakning til en modig skoleleder, skrev 10 skolers faglige klubber breve til Undervisningsudvalget i Frederiksberg Kommune. 

Samstemmende for brevene var lærere og børnehaveklasseledernes forventninger til sammenhæng mellem opgaver og ressourcer, herunder mere tid til forberedelse og andre opgaver og reduktion i antallet af undervisningstimer, beskrivelser af et forringet arbejdsmiljø og et generelt stigende sygefravær – og et ønske om et gensidigt tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem lærere og ledelser på alle niveauer.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Samarbejdet har lærerne, tillidsrepræsentanterne og bestyrelsen ønsket i flere år. ½ år inde i en ny reform, under en rigtid og ikke brugbar arbejdstidslov, er behovet for dette samarbejde også vækket hos vores arbejdsgivere. allerede taget hul på. Det er en gratis, men også helt nødvendig øvelse for alle i og omkring skolen.

FLF bakkede – og bakker fortsat - 100 % op om brevene fra de faglige klubber, både i ordlyd og indhold.

På den baggrund har bestyrelsen drøftet afstemningsresultatet mellem KL og DLF. Bestyrelsen har taget lønaftalen til efterretning. Vores overvejelser har særligt drejet sig om arbejdstiden.

DLFs arbejdstidskrav til OK15 var:

Der skal være aftalte rammer for arbejdstiden, der sikrer lærerne mulighed for professionelt at forberede, gennemføre og evaluere undervisningen samt at løse øvrige opgaver i tilknytning til undervisningen.”

Mit indlæg her skal ikke betragtes som en mistillid til hverken hovedstyrelsen eller vores chefforhandler, Anders Bondo Christensen. Jeg er fuldstændig overbevist om, at vores forhandlere har opnået det bedst mulige resultat, og at vi deler ønsker om bedre vilkår for lærerne og for undervisningen. Men min konklusion på aftalens fundament, dens reelle muligheder for at forbedre lærernes vilkår er ikke den samme som hovedstyrelsens.

Spørgsmålet er: Er resultatet godt nok?

For mig er det helt afgørende, at vi fastholder fokus: Er KL til noget? Eller er de ikke?

Har KL anerkendt vores krav om ”aftalte rammer”?

Er KL vågnet op af sin Tonerose-søvn og er begyndt at forstå, at der skal mere end bare ”varm luft i ringbind” og pæne hensigtserklæringer til for at sikre folkeskolen og lærerne de nødvendige rammer for at arbejde professionelt?

Er KL villig til at stå imod ved indgåelse af kommuneaftalen 2015 og påtage sig deres ansvar som ejere af folkeskolen (det kræver jo, at Ziegler & Co. siger fra overfor regeringens krav om at lærerne – og dermed eleverne - betaler regningen for en reform, som de færreste ønsker)?Har vi - med denne aftale - sikret os, at vi ikke fremtidigt skal stå med hatten i hånden for at sikre os den fornødne forberedelsestid? Den nødvendige tid til udvikling af skolen?

Og – måske vigtigst – opfatter vores arbejdsgivere denne aftale som forpligtende i forhold til at sikre lærerne bedre vilkår ift. undervisningen og arbejdsmiljøet?

Kort sagt: Er resultatet godt nok til at imødekomme de helt grundlæggende behov for et sundt arbejdsmiljø og en god undervisningskvalitet – således som brevene fra de faglige klubber på Frederiksberg efterlyste?

Det mener min kolleger i Frederiksberg Lærerforenings bestyrelse ikke.Derfor anbefaler en enstemmig bestyrelse i Frederiksberg Lærerforening alle medlemmer at stemme NEJ til aftalen.

Vi har naturligvis gjort os mange tanker om konsekvensen af et NEJ. Derfor har vi udsendt et medlemsbrev til alle i FLF, hvor vi skitserer forhandlingsforløbet efter et NEJ - og opfordrer alle medlemmer til at orientere sig på såvel Ja som NEJ-argumenter, inden der tages stilling.

Powered by Labrador CMS