New York-borgmester dumper elever

Eleverne i New York skal i fremtiden bestå en standardiseret test i tredje klasse for ikke at skulle gå et år om. Kommunale embedsmænd i New York anslår, at hver femte elev i byens tredjeklasser ikke vil blive rykket op i fjerde efter sommerferien.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En elev, der ved en standardiseret test ved i april opnår den laveste karakter 1, vil ikke blive rykket op, medmindre eleven består en ny prøve efter at have deltaget i undervisning i sommerferien. Den hidtidige mulighed for at få dispensation af sociale årsager er i praksis faldet væk, skriver New York Times netudgave tirsdag.

Såvel forældre- som lærerfagforeningsrepræsentanter har fordømt beslutningen som magtmisbrug. Det har øget harmen at to af de tre fyrede kommissionsmedlemmer var af latinamerikansk oprindelse. Netop sorte og latinamerikanske børn har en tendens til at falde igennem i forbindelse med standardiserede test. En uforholdsmæssig stor del af dem vil formentlig havne iblandt de 15.000 ud af 74.000 elever, der sandsynligvis kommer til at gå tredje klasse om, anslår kommunale embedsmænd.

Situationen er opstået efter at overborgmester Michael R. Bloomberg har fået strammet prøvebestemmelserne ved at fyre tre medlemmer af byens uddannelseskommission og erstatte dem med loyale støtter umiddelbart før afstemningen om beslutningen. På den måde tippede flertallet over til fordel for overborgmesterens kontroversielle linje.

De tilbageværende modstandere af borgmesterens politik er bekymrede over at man ville lade en så alvorlig afgørelse afhænge udelukkende af en enkeltstående test i læsning og matematik. For mange elever vil det være den første officielle prøve, de deltager i. Landsdækkende amerikanske undersøgelser har påpeget at strategier som borgmester Bloombergs er dyre, og i mange tilfælde virkningsløse.