Jens Raahauge

Blog

Sjusk med kvalitetsstempel

Undervisningsministeriet har trukket en sjusket prøvevejledning i Dansk tilbage. Og det er helt fint. Men hvorfor blev den overhovedet lagt på med en kvalitetsstyrelse som afsender? That's the question!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forleden blev jeg kontaktet af en dansklærer der var i færd med at se på kravene til afgangsprøven. Hun havde set at prøvevejledningen var lagt på Undervisningsministeriets hjemmeside. Men nu kunne hun ikke finde den.

Den 22. januar 2015 så jeg prøvevejledningen og gemte den til senere læsning. Men efter henvendelsen satte jeg mig til at nærlæse dette 145 sider lange skrift som plejer at rumme mange, gode informationer. Det gjorde det stadig, idet meget jo er gengangermateriale fra tidligere vejledninger. Men hold da op hvor var der mange inkonsekvenser og upræcise formuleringer i de nyskrevne afsnit. Så tak til ministeriet for at have trukket dette værk tilbage.

Men hvordan kan det være blevet godkendt med blåt stempel fra Kvalitets- og tilsynsstyrelsen? Det kunne opfattes som endnu et udtryk for den overfladiskhed som nemt opstår i et centralistisk system der oven i købet har afskaffet den interne sparring og årvågenhed som fx fagkonsulenterne repræsenterede. Faglig viden synes erstattet af ministeriel peptalk! 

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.