På dr.dk/skole kan man via sit Uni-login åbne prøveoplæg til samfundsfagsprøven

Nu kan elever se tv-indslag i forberedelseslokalet

Tv-serien "Borgen". Jens Stoltenbergs tv-transmitterede tale efter Utøya-angrebet. Vilhelm Buhls radioappel til danskerne i 1942. Åbning for internettet under afgangsprøverne giver nye muligheder for at bruge radio og tv ved de mundtlige prøver i historie, samfundsfag og kristendom, og to lærere har nu for DR produceret prøveoplæg til fri afbenyttelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Christian Arnth Jørgensen, der er historie- og samfundsfagslærer på Pilegårdsskolen i Tårnby, stod bag undervisningsmaterialet til "Borgen", og da han hørte, at der blev åbnet for, at man må bruge internet ved afgangsprøverne (under visse betingelser), henvendte han sig selv til Danmarks Radio.

Åbner på klem til internettet under afgangsprøverne

"De beskikkede censorer konstaterer hvert år, at der mangler andre medier end tekst i prøveoplæggene", fortæller Christian Arnth. Det har der været flere grunde til - dels handler det om rettigheder og økonomi i forhold til at bruge for eksempel tv-nyhedsudsendelser i skolen, dels har det tidligere ikke været muligt at streame materiale fra nettet ved eksamen. Men i år har Ministeriet for Børn og Undervisning meldt ud, at hvis skoleledelsen sikrer, at eleverne ikke bruger internettet til andet end til at tilgå de materialer, som er tilladt ved prøven i det enkelte fag, så må de gerne arbejde ved en computer med adgang til nettet - også i forberedelseslokalet.

En god støtte

"Det er klart, at det vil blive væsentligt dyrere i tilsyn, hvis der skal sidde en lærer bag eleven", medgiver Christian Arnth. "Men jeg har testet et par af oplæggene på min egen 9. klasse, som ikke er blevet trukket ud til at skulle op i samfundsfag, og jeg kan se, at tv-indslagene er en god støtte til de fagligt usikre elever".

Ligesom lærerne i forvejen har kunnet bruge færdige prøveoplæg fra forlagene, kan de altså nu blande færdige prøveoplæg fra DR Skole ind i den bunke, eleverne skal trække fra. Christian Arnths kollega på skolen Anders Bergmann Krogh har pakket en stribe oplæg om kristendom - fx "Jehovas vidner", "Aktiv dødshjælp" og "Salmer". Inden for historie er der oplæg som "Slaget på Reden", "Grundloven og Casinomødet" og "EU", og i samfundsfag kan man finde "kriminalitet", "Velfærdsstaten" og "Medierne". Oplæggene rummer baggrundsinfo, spørgsmål, tekster og medieklip.

"Det er helt nyt, og jeg kan se i konferencen for lærere på skolekom, at der er nogle, der mener, at vi forklarer for meget i teksten - det er i høj grad en smagssag", fortæller Christian Arnth Jørgensen.

Lærerne har adgang til prøveoplæggene og de dertilhørende medieklip via deres Unilogin, så de kan åbne det til den elev, der skal arbejde med det i sin 40 minutters forberedelsestid.

Tilføjet 30/5 kl. 13.08: Også TV2News' skolekanal News Skole er klar med prøveoplæg med indbyggede medieklip - se newsskole.dk

Læs mere

Reglerne for brug af internet-resurser underprøverne