Forrest står de tre musketerer fra 8.e. Fra venstre: Julie Spaabæk, Sofie Vesth og Mathias Hermansen. Bagerst står resten af 8.e med deres bannere, klar til at heppe på dem i DM i Skills.

"Vi er hillerødder, vi knækker jer som gulerødder!"

Godt samarbejde og en antistress-taktik har bragt tre elever fra 8.e på Frederiksborg Byskole i semifinalen til DM i Skills i dag. Her skal de dyste mod 8. klasser fra hele landet i endnu ukendte discipliner. Følg finalerne live lige nu.

Publiceret

DM i skills

- Det er i alt 70 hold fra 8. klasser i hele landet, der dysterom at blive danmarksmestre i skills. Der er tre deltagere på hverthold.

- Julie, Sofie og Mathias fra 8.e skal på klokken 9.45, hvor deskal kæmpe mod syv andre hold om at kvalificere sig til finalen. Påtilskuerrækkerne sidder resten af klassen og hepper med deresbannere.

- Formålet med DM i Skills er at hylde de mest talentfulde ungepå erhvervsuddannelserne. Udskolingselever i hele landet inviterestil at besøge Bella Centret under den tre dage lange konkurrence,hvor de har mulighed for at prøve fag af, selv deltage ikonkurrencer og tale med unge, der går på uddannelserne.

- Konkurrencen starter klokken 9.00 og vinderholdet er fundet ogkåret klokken 14.00. Hele konkurrencen kan ses på SkillsDenmarkshjemmeside. Se link i den grå boks til højre for artiklen.

Klasselærer Gro Gerner Hansen havde forberedt tre opgaver, trioen skulle løse. Første udfordring var at samle et pulsespil af deres klassebillede.
Anden udfordring bestod i at hamre søm i et bræt. Mathias Hermansen havde lidt problemer med at få sømmene til at blive på brættet.
Sidste opgave var et pulsespil af SkillsDenmarks logo. Den var svær, da der var mange hvide felter. Holdets tid for alle tre opgaver var 5 minutter og 46 sekunder.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

8.e på Frederiksborg Byskole i Hillerød er blevet delt op i hold, der laver bannere, der skal vaje over hovederne på tilskuerne til DM i Skills. Tre af klassens elever - Julie Spaabæk, Sofie Vesth og Mathias Hermansen - skal repræsentere Hillerød i konkurrencen DM i Skills i Bella Center. Og med slagsangen "Vi er hillerødder, vi knækker jer som gulerødder!" er opbakningen total, når de tre finalister skal forsvare klassens ære mod 69 andre 8.-klasser fra hele landet.

DM i Skills er egentlig en håndværkskonkurrence for erhvervsskoleelever, hvor de allerbedste dyster i deres fag. Det gælder både konditorer, frisører og elektrikere og mange andre håndværksfag. Men der er også lavet en konkurrence for alle landets 8.-klasser, der igennem en indledende runde i september har kvalificeret sig til landsfinalerne i Bella Center i dag den 9. januar.

Det er deres dansklærer Gro Garner Hansen, der også er klasselærer i 8.e, der har været med klassen til de indledende runder, og som også tager med til finalerunderne på Amager. Hun er stolt af, at det er tre af hendes elever, der er gået videre - og det er de også selv.

"De er jo teenagere, så de er jo ikke meget for at indrømme, at de er stolte. Men de synes, at det er ret fantastisk, at Julie, Sofie og Mathias er gået videre. De har virkelig været gode til at bakke op", fortæller Gro Garner Hansen.

For at sikre, at de tre kombattanters reflekser var toptunede, blev de i torsdagens sidste time udsat for tre øvelser: to puslespil, der skulle samles, og ni søm - tre til hver, der skulle forsvinde helt ned i et stykke træ fra sløjdlokalet. Trioen fik løst alle tre opgaver på tiden 5 minutter og 46 sekunder.

Kloge hænder: Yes, jeg kan

 

Ukendte opgaver venter Tanken om at skulle stå på en scene foran tusinder af tilskuere og kæmpe mod 69 andre skoleklasser tager Julie Spaabæk, Sofie Vesth og Mathias Hermansen roligt. De er spændte, men mest på den gode måde. Det er dog lidt nervepirrende, at de ikke ved, hvad konkurrencens udfordringer går ud på.

Da trekløveret vandt udtagelsesrunden til DM i Skills i Hillerød, var det fordi, de var de hurtigste til at skrælle gulerødder, sortere M&M's, fylde pilledispensere og samle computertastaturer - som var blandt de mange discipliner. Selvom de ikke kan øve sig forud for konkurrencen, har de tænkt sig at genbruge en taktik fra sidst, fortæller Julie Spaabæk:

"Vi var ikke de første, der skulle igennem opgaverne, så vi så de andre hold løse opgaverne. Der talte vi om, hvad vi ikke skal gøre. Vi så at de andre stressede hinanden, så det ville vi ikke gøre".

Og så er det også noget med at udnytte hinandens talenter - og vide, hvad man skal holde sig fra.

"Jeg er dårlig til at stable ting", fortæller Mathias Hermansen. Pigerne er enige - til gengæld får han lov til at lede an, hvis der kommer til at være noget med elektricitet. Det er nemlig ikke helt fremmed for ham.

"Min far er mekaniker, og vi er ved at samle en motorcykel lige nu", siger han. Derfor har Mathias også overvejet, om det er den vej, han skal, når han er færdig på Frederiksborg Byskole.

 

Går efter guldet Det hold, der med den bedste tid i finalen vinder førstepladsen, går hver hjem med en funklende ny iPad. Internt i 8.e er der dog lidt uenighed om, om det er federe at blive nummer to, hvor præmien er en iPad Mini. Det er dog ikke noget, der distraherer Julie, Sofie og Mathias, der alle går efter førstepladsen.

"Og så har jeg allerede en iPad Mini derhjemme", fortæller Mathias Hermansen.

Ingen af de tre tør håbe på, at de rent faktisk går hen og vinder - selvom det er det, de alle vil. Deres konkurrencegen er lige stort. I stedet håber og tror Gro Garner Hansen på, at de har en god chance for at kunne kalde sig Danmarks bedste 8. klasse i skills.

"De går alle op i det med liv og sjæl, og det er fedt at se, hvor godt de arbejder sammen. De er også gode til at komplimentere hinanden, og det havde jeg helt ærligt ikke tænkt ind, da jeg delte klassen op i tremandshold", siger hun om gruppen.

Det har ifølge de tre vinder-aspiranter været svært at koble de ting, de er blevet prøvet i, til erhvervsuddannelserne. Det er meningen, at konkurrencen for 8. klassene skal være med til at sætte fokus på, hvad netop erhvervsuddannelserne kan tilbyde - og give inspiration til at vælge den rigtige ungdomsuddannelse. Men selv hvis Julie Spaabæk, Sofie Vesth og Mathias Hermansen ikke skulle vinde iPads eller vælge erhvervsuddannelser, så mener Gro Garner Hansen stadig, at de har lært meget af forløbet.

"Jeg tror, at det har været med til at afvikle nogle fordomme, som mange har om erhvervsuddannelser. Selvom det måske ikke ændrer på, at de vælger gymnasiet, så har det helt sikkert udvidet deres horisont".

Hele konkurrencen kan ses på SkillsDenmarks hjemmeside, hvor den blev livestreamet. Linket kan du finde i den grå boks til højre.

Opdatering kl. 10.25: 8.e's klasselærer Gro Garner Hansen har netop oplyst, at Mathias, Julie og Sofie ikke er gået videre til finalen. 

Læs mere

Livestreamingaf 8. klassernes semifinale og finale til DM i Skills.